НАЧАЛО ЗДРАВЕ Защо кафявият ориз се счита за полезен, а белият за вреден?

Защо кафявият ориз се счита за полезен, а белият за вреден?

0
Защо кафявият ориз се счита за полезен, а белият за вреден?
Защо кафявият ориз се счита за полезен, а белият за вреден?

През 80-те години китайските ресторанти използвали само кафяв ориз за гарнитура. Но днес той е заменен с бял.

Причината е, че посетителите изяждали половината от порцията си кафяв ориз и плащали само за изядената част. Цялата порция се изяждала от клиентите, само ако сервират бял ориз.

Тази промяна е от полза за ресторантьорите, но не и за клиентите. Ето тайната:

Белият ориз в тялото бързо се превръща в захар. А, захарта както е известно, активизира центъра на удоволствието в мозъка, т.е. действа на същия механизъм като всяко лекарство, което води до пристрастяване.

Консумирането на храни, които повишават кръвната захар, може да доведе до инсулинова резистентност. Това е състояние, при което различни клетки в тялото не реагират на инсулин, така че трябва да се произвежда инсулин повече от необходимото.

Инсулиновата резистентност води до диабет, както и до други заболявания, които възникват поради метаболитни нарушения.

Видът им не зависи от теглото, структурата на тялото или възрастта на човек.

Защо е по-добре да изберете кафяв ориз вместо бял?

Белият ориз е бял, защото е преминал всички етапи на обработка. В него почти няма полезни елементи. Това на практика е захар в чиста форма.

Кафявият ориз е естествено богат на фибри, което насърчава здравословното функциониране на червата и това е причината, поради която се препоръчва за загуба на теглото.

Именно фибрите в кафявия ориз са причината клиентите в ресторанта да не изяждат цялата порция, а само половината, тъй като бързо се засищат.

Диета с ниско съдържание на захар и високо съдържание на фибри намалява шансовете за метаболитен синдром и намалява процента на висцералната мастна тъкан в тялото, което е най-опасният вид мазнини, защото се натрупва около коремните органи.

В световните печатни публикации се появи информация за конспирацията на учени и производители на захар, които са платили за проучвания, които опровергават връзката между захарта и сърдечно-съдовите заболявания.

Вижте още: Разберете защо, как и кога се пие чай от джинджифил

Цялата вина в крайна сметка падна върху мазнините, които бяха обявени за враг номер едно за сърцето и кръвоносните съдове.

Днес чуждестранни експерти предлагат да се увеличи данъкът върху съдържащите захар напитки, както има акциз върху цигарите или алкохола. Захарта спада към веществата, които причиняват тежка зависимост и сериозно увреждат здравето.

Алтернатива на сладките напитки може да бъде чистата питейна вода, от която производителите могат да печелят. Това все пак ще струва на потребителите по-малко от лечение на диабет.