НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Допаминът – 10 начина, чрез които да го поддържаме и бъдем щастливи!

Допаминът – 10 начина, чрез които да го поддържаме и бъдем щастливи!

0
Допамин - 10 начина, чрез които да го поддържаме и бъдем щастливи!
Допамин - 10 начина, чрез които да го поддържаме и бъдем щастливи!

Допамин е невротрансмитер, произвеждан от мозъка, който играе редица жизненоважни функции в тялото ни.

Сред тях са:

 • Контрол на движението
 • Управление на центъра за удоволствия и наградите на нашия мозък
 • Подобряване на нашите когнитивни функции (знания, памет, внимание, оценка, решаване на проблеми и вземане на решения)

Регулиране на секрецията на пролактин. Той би подобрил нивата на допамина, такаче никога повече да не се чувствате тъжни или депресирани.

Като се има предвид, че допаминът е от решаващо значение за нашето щастие и благополучие, не е изненада, че ниските му нива могат да доведат до тъга, депресия, негативизъм и много други емоционални проблеми.

За щастие, има 10 лесни и естествени начини за повишаване нивата на допамин без да се използват лекарства.

 1. Не развивайте пристрастяване

Пристрастяването към наркотици, алкохол и хазарт, дори към секс и пазаруване често ни предлагат моментно удоволствие. Т обаче никога няма да даде трайно решение на нашите проблеми. Наркоманията може да задоволи само нашите преходни потребности, но тя не е решение на нашите дългосрочни проблеми. Всеки вид зависимост води до начин на живот, който се основава на задоволството, което получаваме от източника, към който сме развили зависимост. За да се ​​намали рискът от развитие на всякакъв вид зависимост трябва да се стремим да живеем по-пълноценен живот с по-полезни и приятни дейности. Много е важно да се наслаждавате на такива прости неща като общуването, разходките, четенето.

 1. Поставяне и изпълняване на малки цели

Нивата на допамин се увеличават, когато организираме и изпълняваме своите цели, независимо колко лесни или трудни са те. Така че, вместо да се притеснявате за нещата, които трябва да направите, трябва да ги напишете на хартия и да подредите ежедневието си.

 1. Създайте нещо

Творческата активност повишава нивото на допамина в мозъка и ви прави по-фокусирани. Не е нужно да сте професионален художник, за да творите. Писането, рисуването, скулптурата, рисунката, танците, пеенето, плетенето, готвенето, занаятчийството, кулинарството – това са само няколко от многото творчески неща, които можете да правите.

Вижте още: Най-ефективното прочистване на тялото! Опитайте го! 

 1. Упражнения

Всяка форма на упражнение ще увеличи нивата на допамина, както и нивата на ендорфин и серотонин. Редовните упражнения намаляват стреса, създават радост и ни укрепват, което е много важно за всекидневния живот.

 1. Отбелязвайте си постигнатото

Отворете календара и опишете целите, които искате да постигнете през следващите дни и месеци. С тиренце или знак по ваш избор отбелязвате всяко нещо, което сте осъществили. По този начин ще имате контрол върху изпълнението на целите си, като това ще повиши нивата на допамин и ще ви накара да се чувствате по-щастливи.

 1. Повишаване на тирозина

Тирозинът е най-важното химично вещество за производството на допамин. Това е една от 22-те ключови аминокиселини, които се използват за създаване на протеини в организма. В допълнение към допамина, тирозинът също така може да увеличи нивото на норепинефрин.

 1. Слушайте музика

Слушането на музика може да увеличи нивата на допамин, въпреки че това е само временно. Тя ще ви накара да се чувствате невероятно за момент, но няма да доведе до дълготрайно удоволствие. Ето защо музиката трябва да бъде само един от вашите много източници на допамин.

 1. Медитирайте

Медитацията увеличава нивата на допамина по различни начини от сърдечно-съдовите упражнения. Успокоява ума ви, помага ви да се чувствате по-добре и да създавате повече умствена енергия. Ако редовно практикувате медитация, ще бъдете добре подготвени да се справите с ежедневните стресови ситуации.

 1. Взимайте добавки

Има много естествени добавки, които ще ви помогнат да увеличите нивото на допамина.

Някои от тях включват:

 • Ацетил-1-тирозинът е изграждащ блок на допамин. Една здравословна доза ще подобри способността на мозъка ви да произвежда допамин.
 • Гинкобилоба е друга добавка, известна със способността си да повишава нивата на допамин.
 • L-теанинът увеличава броя на невротрансмитерите в мозъка, а допаминът е само един от тях. Зеленият чай е отличен източник на l-теанин.
 • Куркумин (активната съставка в куркума) също има способността да повишава нивата на допамина в мозъка ви.
 1. Пречистване от токсини

Натрупването на бактерии и токсини във вашето тяло отслабва имунната система и предотвратява производството на допамин.