Когато подслушват разговора ви по телефона, е много неприятно. В същото време събеседниците дори не подозират, че тайната на техния телефонен разговор е нарушена. Искате ли да знаете дали сте подслушвани? Ето 4 признака за подслушване:

Живеем в свят, в който технологиите се развиват с невероятна скорост. Разбира се, разузнавателните служби и злонамерените хора също не стоят на едно място и измислят различни начини за събиране на лични данни на обикновените граждани.

Ето на какви подробности трябва да обърнете внимание, за да се предпазите от подслушването на мобилното си устройство.

1) Чувате странни шумове по време на разговор.

Специфичните смущения, причинени от фоновия шум, се дължат на подслушване. Въпреки това, подобен шум по време на разговор е възможен и поради лоша комуникация. Ако шумът придружава телефонните ви разговори през цялото време и на различни места, най-вероятно сте подслушвани.

2) Батерията се загрява.

Ако телефонът ви се загрява във фонов режим, най-вероятно това е софтуерът за подслушване, който загрява батерията. Но ако батерията се затопля само по време на зареждане, това показва, че имате проблем със самата батерия, а не че бивате подслушвани.

3) Напоследък зареждате телефона си по-често, отколкото обикновено.

Ако наскоро се установили, че трябва да зареждате телефона си два пъти по-често без причина, най-вероятно имате подслушващо устройство.

4) Телефонът се изключва по-дълго от обикновено.

Когато телефонът изведнъж започне да се изключва за дълго време, това означава, че той предава данни на трета страна.

Освен това, можете да чуете специфични смущения.

Смущенията могат да бъдат от два типа: тези, които чувате по време на повикването, и онези, които се случват, когато телефонът е поставен например на аудио високоговорител. В първия случай подозрително е ехото или появата на друг шум (кликване, съскане и т.н.), които придружават разговора ви с всеки абонат по всяко време. Понякога появата на смущения е резултат от лошо приемане на сигнал или други подобни проблеми, но ако шумът се чува навсякъде, тогава това е повод за притеснение.

Вижте още: 5 вида усещане, които нямате прави да игнорирате

Вторият случай – това е насочването на предавателната антена на телефона към други устройства, предимно високоговорители. Вероятно сте чували този „бълбукащ“ звук няколко пъти. Това се случва по време на разговор, както и в режим на готовност с малки интервали, когато телефонът се обръща към базовата станция. Ненормално е непрекъснатото „бълбукане“ във време, когато никой не говори по телефона. Това може да означава, че програмата за шпионски софтуер се е свързала с другия телефон и предава всички звуци, които го заобикалят.