НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Синдромът на мъченица: 10 признака, че тя стои пред вас

Синдромът на мъченица: 10 признака, че тя стои пред вас

0
Синдромът на мъченица: 10 признака, че тя стои пред вас
Синдромът на мъченица: 10 признака, че тя стои пред вас

Ако вашата приятелка притежава тези 10 признака, то тя е професионална мъченица! Проверете!

Сигурни сме, че в живота си имате приятелка, която винаги се оплаква. Тя умишлено търси оправдание да “плаче” на рамото ви и да ви напомня, че никой не оценява работата ѝ. Осъзнали сте това? Тогава бягайте от нея!

Ако сте се сблъскали с такава жена поне веднъж в живота си, тогава добре знаете каква е тя.

Мъчениците умишлено търсят повод за страдание: постоянни оплаквания, крясъци, ролята на жертва осмисля живота им. Те се хранят с вашата съпричастност и по всякакъв начин напомнят на околните за това, какви жертви правят заради близките си. В повечето случаи тези жертви са напълно ненужни и следователно често “недооценени”, което пробужда мъченика в тях пред собствените ви очи.

Ето 10 истински признаци, че имате приятелка със синдром на мъченица.

1) Има ниско самочувствие, така че не може да приеме истинска безусловна любов. Тя вярва, че не може да бъде обичана и се опитва по всякакъв начин да “заслужи” доброто отношение към себе си.

2) Разбира се, това мъченичество никога не го признава дори на себе си и не е в състояние да даде нещо безкористно. Тя вярва, че съпругът, децата и роднините в живота ѝ са задължени и при първото искане, трябва да изпълнят дълга си към нея. Оттук следват честите упреци: “Аз ти дадох най-добрите си години, а ти …”, “Не спах снощи заради теб, а ти …” – и още подобни в списъка.

3) Като дете тя е била подложена на емоционално или физическо насилие от родители, братя или сестри, или от учители.

4) Често се оплаква, че нейната работа не се оценява и нейната доброта не се забелязва. В стремежа си да задоволи нуждите си от похвала и да подобри самочувствието си, тя прави повече “добри дела”, от които никой не се нуждае и за които никой не я моли.

5) Тя се нуждае от постоянно съчувствие, внимание и признание, че е жертва на щедростта си. Ако някой я упреква за неискреност и егоистични мотиви, тя става яростна. В курса към упреците можете да срещнете следното: “Ти дори не можеш да си представиш, колко труден е моя живот”, “Не можеш дори да си представиш какво съм преживяла”.

6) Тя не може да каже “не”. В дълбините на душата си тя ще ви намрази, но ще изпълни най-абсурдната ви молба, за да не я възприемете за егоистична.

7) Когато всички ѝ проблеми се решат, тя търси (или създава) нови, за да се продължи да твърди отново и отново, че страда.

8) Тя отказва помощ, без значение каква е. Подсъзнателно вярва, че ако някой ѝ помага в труден момент, приносът ѝ няма да бъде толкова значителен, което означава, че няма да бъде похвалена.

9) Тя никога не поема отговорност за живота си. Разбира се, на нея ѝ се струва, че държи цялото семейство на раменете си, а понякога и работата си, но никога няма да признае, че всички трудности в живота ѝ са резултат от нейния избор. Подобна мъченица ще обвинява всеки за всичко и ще търпи толкова тежки изпитания.

Вижте още: Баща и син – 16 съвета за добро наследство! Прочетете тук!

10) Тя винаги е права.

Как да се държите с мъченица?

Изслушайте я само веднъж, но не я оставяйте да се изкара отново жертва. Не искате да ви завлеча в ковчега на живота си, нали?

Не страдайте от емоционалното ѝ изнудване или манипулация. Тя може да ви вдъхне чувство за вина, за да изисква от вас любов, отдаденост и внимание.

За кратко можете да бъдете съпричастни към нейните проблеми, но като цяло стойте далеч!

Надяваме се, че не сте припознали себе си или някой от вашите роднини в това описание. В много отношения страдалците си приличат с емоционалните вампири, така че, ако искате да защитите психиката си и здравето си, стойте далеч от такива хора. Разбира се, това не винаги е възможно (ако например мъченикът е вашият колега или роднина). В този случай се опитайте да извлечете от тях най-малко емоционалното и “отрежете” своята съпричастност.