НАЧАЛО ЗДРАВЕ Лунулата на ноктите ви може да подскаже за здравословни проблеми

Лунулата на ноктите ви може да подскаже за здравословни проблеми

Лунулата на ноктите може да подскаже за здравословни проблеми
Лунулата на ноктите може да подскаже за здравословни проблеми

Лунулата представлява бялата във форма на полумесец основа на ноктите. Лунула означава малка луна. Ако погледнете вашата лунула, може да разберете дали останалите части на тялото ви са добре и здрави.

Какво представляват ноктите ви?

Под кожата, покриваща основата на ноктите, се намира нокътния матрикс или коренът на нокътя. Този корен е мястото, където се произвежда материал за да могат ноктите да растат или това е живата част на нокътя. Ако коренът е повреден, нокътят ще се деформира трайно, затова е важно да го защитавате. Кожата, покриваща корена, е кутикулата. Кутикулата е тънката тъкан, която израства от пръста , за да покрива и предпазва нокътната плочка. Това е най-важната част от нокътя, защото защитава както деликатната тъкан на матрикса, така и клетките под нокътната плочка, които активно изграждат твърдия нокът.

Състоянието на корена, кутикулата и лунулата е важен показател за вашето здраве.

Нормалният нокът има изразен полумесец и розов цвят. Лунулата се намира точно над нокътната плоча, където пораства нокътя. Когато ноктите растат, нокътните клетки стават по-плътни, така че могат да бъдат по-силни. Кръвоносните съдове, които се намират под нокътното ложе по-трудно се виждат, затова изглеждат бели. Голяма, бяла лунула е показател за богат поток от кръв, както и за здрав, енергичен човек със силна имунна система.

Цвят на лунулата

Не всяка лунала се вижда ясно. Ако променя цвета си или липсва, това може да индикира някакъв проблем в здравословното ви състояние. Следващите примери са болестите, които можете да откриете, следейки своята лунула. Ако забележите някоя от тези внезапни промени, трябва незабавно да се консултирате с Вашия лекар.

  • Бледа или синкава лунула – възможна е появата на диабет
  • Лазурна или лилава лунула – болестта на Уилсън, причинена от твърде много мед в органите
  • Червена лунула – сърдечна недостатъчност, лупус или системни заболявания
  • Кафяв или черен лумула и нокти – прекомерен прием на флуорид
  • Жълта лунула – причинена от терапията с тетрациклин
  • Липса на лунула – възможна е анемия или системно недохранване
  • Липса на лунула, нокътят става жълт – ревматоиден артрит или хроничен синузит
  • Липса на лунула, нокътят става кафяв – бъбречна недостатъчност

Вижте още: Тези съпрузи направили нещо уникално с дома си! Вижте сами!

Възстановяване състоянието на лунулата

След като възстановите здравето си, има два начина да възстановите вида на ноктите си. Най-добре е да ядете храни, богати на протеини, като яйца, месо и грах. Продукти като пшеничен зародиш, боб и слънчоглед са богати желязо, цинк и витамин Е.

Поглезете се с редовен масаж на ноктите – това е приятен начин да помогнете за възстановяването на ноктите. Масажирането на корена и лунулата с масла подобрява притока на кръв, който е необходимо за правилния растеж.