НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Нападение от кучета: 7 техники как да се предпазите

Нападение от кучета: 7 техники как да се предпазите

0
Нападение от кучета: 7 техники как да се предпазите
Нападение от кучета: 7 техники как да се предпазите

По улиците можете да срещнете огромен брой бездомни кучета. Особено много от тях са в близост до пазари, хранителни магазини и жилищни райони. Разбира се, нещастните животни не са виновни за факта, че имат ужасни собственици, които са ги изоставили на произвола на съдбата. Но тези кучета са много опасни за минувачите, тъй като могат да бъдат озлобени, в допълнение, са източник на инфекции, по-специално, да са заразени с бяс.

1) Самоувереност

Подобно на всички други животни, кучетата се чувстват безпомощни и се страхуват. Опитайте се да се съберете и да не мислите за абсолютно нищо, ако кучето идва към вас с явни агресивни намерения. Гледайте го внимателно в очите, ако е необходимо, викайте “Марш!”, “Махай се!” – думите трябва да бъдат кратки и силни.

Всичко гореказано се отменя, ако кучето е болно от бяс. По-добре да бъдете, доколкото е възможно по-далеч, но ако е близо до вас, си тръгнете бавно и без никакви резки движения, като контролирате с поглед кучето.

2) Отвличащи вниманието действия

Ако кучето вече е агресивно и започне да ви напада, се опитайте да го разсеете с някаква дреха. Жертвайте любимото си яке или дори чанта: 40 инжекции в болницата не си заслужават. И още по-лошо – наранявания, които ще останат за цял живот.

3) Не обръщайте внимание на лаенето

Грешката на много хора е, че когато чуят лаенето на куче, те започват да треперят, обръщат се и тръгват да бягат. Запомнете: ако кучето реши да атакува, няма да чуете лай. Максимумът е приглушено ръмжене. Лаейки, кучето се опитва да изведе непознатия извън територията си.

Не обръщайте гръб на кучето. Така то ще реши, че наистина е успяло да ви изплаши и ще побърза да закрепи успеха си със зъби.

4) Целете се в гърлото

Ако кучето започне да атакува, опитайте се да намерите къде да подпрете гърба си, за да не може да ви бутне на земята. Свалете якето си или използвайте чантата си, като ги дръжте с протегнати ръце пред себе си. Животното ще улови обекта инстинктивно и ще започне да го дърпа. Не губете време да ритате животното с крак в гърлото.

5) Жертвайте ръката си

Кучето може да атакува във всеки един момент и не винаги до вас ще има предмет, който да използвате, за да се защитите. Тук трябва да се опитате да сведете до минимум последствията от атаката: застанете пред атакуващото куче наполовина обърнати и вдигнете ръката си. Когато то се приближи по-близо, рязко изпънете ръката си напред.

Кучето ще реагира на движението и ще се прилепи към предмишницата ви. В идеалния случай, ще е необходимо да го ударите с крак, но ако не се получи – го свалете на земята с теглото си и се опитайте да ударите кучето, колкото е възможно, така че да се уплаши и да ви пусне.

6) Стая

Най-лошо е, когато човекът се срещне с агресията на кучето, затворен в стая. Няма време за губене, но да се паникьосвате също е неправилно. Не започвайте да се защитавате от лидера – обикновено това е най-голямото и най-силно куче в стаята. Всичко, което прави то, е същото което правят и другите кучета: лаят, нападат, хапят. Бийте това куче, което се опита да ви ухапе първо, или изберете най-добрият удар. Един щастлив ритник може да е достатъчен кучетата да се разбягат.

7 техники, които ще ви помогнат при нападение от бездомно куче. Опитайте се да ги запомните!

Вижте още: Историята за този домашен любимец ще ви шокира

7) Предмети за сигурност

В идеалния случай, трябва да имате спрей, за да се предпазите. Ако сте с бебе на разходка и знаете, че по вашата улица има глутница кучета, по-добре е да си купите спрей с газ, отколкото да носите лак за коса.

Ако няма нищо в джобовете ви и дори не виждате камъни наблизо, опитайте се демонстративно да повдигнете нещо от земята и да замахнете. Кучето инстинктивно ще реагира на познатата заплаха: има шанс то просто да избяга.

Опитайте се да запомните тези съвети, защото никога не знаете кога може да изпаднете в беда. И също така не предизвиквайте кучетата и се отнасяйте към тях любезно.