НАЧАЛО ЗДРАВЕ Бенките по рождение могат да бъдат опасни! Вижте защо!

Бенките по рождение могат да бъдат опасни! Вижте защо!

0
Бенките по рождение могат да бъдат опасни! Вижте защо!
Бенките по рождение могат да бъдат опасни! Вижте защо!

Така изглеждат бенките по рождение. Те могат да бъдат по-тъмни от кожата около тях, овални, симетрични или с неправилна форма. Тези характеристики трябва да сигнализират на човек, че е време да отиде на дерматолог, тъй като могат да бъдат признаци на злокачествено заболяване.

Бенките по рождение са концентриран пигмент върху кожата. Те могат да се появяват навсякъде по тялото и повечето от тях са безвредни. Но понякога това, което изглежда като бенка по рождение може да бъде началото на рак на кожата. Всеки може да стане жертва на рака на кожата, но русите и червенокоси, са изложени на по-голям риск.

Има три основни типа рак на кожата:

Базално-клетъчен карцином (БКК)

Базално-клетъчен карцином или БКК е най-често срещаното кожно раково заболяване. Обикновено засяга части на тялото, които са изложени на слънце, като лицето, носа, ръцете. но както всички форми на кожен рак, БКК може да се появи навсякъде по тялото.

БКК – е бавнорастящ рак, който рядко се разпространява, въпреки че, ако не се лекува, може да бъде обезобразяващ. Има няколко типа БКК и те са представени по различни начини. Сред тях:

– Куполовидно образувание с цвета на кожата около него или розово.
– Люспесто образувание, което може да се появи върху кожата. То може да бъде розово или червено на цвят и изглежда като екзема.
– Кървящо образувание, което образува коричка.

Плоскоклетъчен карцином (ПК)

Плоскоклетъчния карцином или ПК също е рак на кожата, който се появява върху части от кожата, които са били изложени на слънчева светлина. Въпреки това, човек може да получи този рак на кожата навсякъде по тялото си, включително и вътре в устата си. За разлика от базално-клетъчен карцином, плоскоклетъчния може да метастазира. Признаците на СК са:

– Груба кожа, която се превръшав куполовидно образувание.- – То често кърви.
– Плоско, червениково, бавнорастящо обравание.
– Не се лекува или се лекува, но само временно.
– Рядко ПК се появява под нокътя и разрушава ноктите докато расте.

Меланом

Меланомът е най-опасният вид рак на кожата. Хората могат погрешно да възприемат меланома като обикновена бенка, но той е злокачествено заболяване:

– Бенките по рождение имат асиметрична форма.
– Нямат точни граници.
– Имат неравномерно оцветяване. Обикновените родилни бенки могат да се появят в различен брой цветове, включително розово, червено и синьо, но те трябва да са от еидн и същ цвят.
– Бенката по рождение расте.
– За разлика от базално-клетъчния карцином, меланомите растат бързо.
– Подобно на други видове рак на кожата, меланомите могат да кървят и да не се лекуват. Могат да сърбят и да болят.

Диагностика на рак на кожата

Човек трябва да преглежда тялото си от главата до петите най-малко веднъж месечно или повече, ако е податлив на рак на кожата. Ако откриете нещо подозрително, трябва да отидете при дерматолог, който да направи биопсия, за да определи дали заболяването е злокачествено.

Лечение

Съществуват много видове лечения за рак на кожата. Някои от тях са лекарства, а други са процедури. Един от най-ефективните методи е микрографична операция по метода на Моос – извършва се под микроскоп и се въздейства пряко на засегнатата област. Дерматолозите трябва да бъдат специално обучени за тази операция.

Вижте още: Мед и сода: За спешни случаи веднага приемете тази смес

Други лечения включват химически пилинг; криохирургия, която убива раковите клетки, като ги замразява; лазерна хирургия, която унищожава клетките чрез изгаряне и фотодинамична терапия, която използва светлина за унищожаване на клетките.

Профилактика

За да се предотврати рак на кожата, хората трябва да използват слънцезащитен крем, най-малко SPF30, когато се излагат на слънце.

Добрата новина за рака на кожата е, че той е почти напълно лечим, ако се открие и лекува навреме.