НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Как да се държите в ресторант? 19 правила, които не знаете!

Как да се държите в ресторант? 19 правила, които не знаете!

Как да се държите в ресторант? 19 правила, които не знаете!
Как да се държите в ресторант? 19 правила, които не знаете!

Дали в ресторант с 5 звезди Мишлен или в местната кръчма, културата при хранене се основава на учтивост и уважение към другите.

Както Дан Евинс, основателят на верига за закусвални, веднъж казва: “Маниери – чувствителност към другите хора. Ако имате това съзнание, тогава имате добри нрави, независимо от вида на вилицата, която използвате.”

Ето 19 неписани правила за поведение в ресторант:

1) Не бъркайте сервитьорите с чистачи.

Сервитьорът и без това има мръсната работа да почиства след вас отпадъците и приборите. Не го сграбчвайте за лакътя и не му заповядвайте.

2) Никога не викайте сервитьор или някой друг, като щракате с пръсти.

Това вбесява всички. Единственото извинение е, ако се задушавате или умирате. И тогава е по-добре да научите някакъв специален жест, отколкото да щракате с пръсти.

3) Спазвайте времето на вашата резервация.

Ако сте поръчали маса, но сте закъснели с 15 минути, ресторантът има пълното право да даде масата ви на някой друг. Да направите резервация и изобщо да не се появите, е ужасен грях. У нас отдавна има мобилни телефони; ако не можете да пристигнете навреме, се обадете и предупредете, че закъснявате.

4) Времето за чакане на поръчка не е точна наука.

Сервитьорите не случайно да отговарят на въпроси от типа: “Колко трябва да чакаме?” с възклицания като “Ъ-ъ-ъ-ъ, някъде…”. Никой не знае точно колко време ще отнеме приготвянето на вашето ястие, но “около 10-15 минути” лесно може да се превърне в 45 минути. Запомнете: търпението е благородно дело, а да викате на сервитьора е един сигурен начин да останете без маса следващия път.

5) Ако сте двама, не сядайте от едната страна на празното сепаре.

Това смущава целия ресторант. Всеки ще се обърне, опитвайки се да разбере какво прави тази двойка зад масата. Съжалете ги.

6) И още повече, че не е нужно, като седите от едната страна на сепарето, да започвате страстно да се целувате.

Ресторантът не е мястото за любовно забавление. Но ако видите как някой нарушава това правило, не се намесвайте и не правете сцени.

7) Общата маса не е повод за запознанство.

Понякога се оказва, че се намирате на една дълга маса с други посетители. Това не е много удобно, но не го приемайте като покана за приятелство. Обменяйте учтивости дори е желателно да го правите; но дано не ви се наложи да се обърнете към непознат и да му кажете: “Съжалявам, не мога да не се намеся в разговора ви…”.

8) Ако телефонът ви разсейва другите посетители, това е неприемливо.

Ясно е, че през 2017 г. снимането на храната за Instagram разумно се възприема като старческо мърморене. Но ако на всеки 5 минути вашата светкавица бляска в тъмния ресторант, ако събирате своите гости за групови снимки, ако вашият телефонен разговор със сестра ви за щитовидната жлеза е привлякла вниманието на сервитьорите – това е грубо от ваша страна.

9) Ако вашите деца разсейват другите посетители, това също е неприемливо.

Децата и ресторантите са много различни, така че не съществува недвусмислен отговор на въпроса дали да водите децата си в тях. Но ако детето ви наруши търпението ви и не го изведете навън за 30 секунди – създавате проблем за всички.

10) Менюто не е празно платно за вашето творчество.

Ако помолете да заменят салатата с ориз в гарнитурата – това е нормално. Но искате замяна на основните съставки вече е прекалено. Ако категорично не сте доволни от предложения избор на ястия, потърсете друг ресторант.

11) Не принуждавайте сервитьорите да разделят сметката на 15 души.

Вие сте много и всеки да плаща за себе си? Вие сте възрастни, които имат карти, приложения и калкулатори. Решете този проблем сами и не включвайте сервитьора.

12) Не можете да отхвърлите ястието, само защото сте се объркали при поръчката.

Разбира се, има много причини да изисквате подмяна на ястието си. Но тук не се включва вашето безгрижие при даване на поръчката. Ако вие сте отделили прекалено голямо внимание да обсъждате щитовидната жлеза със сестра си и не сте си направили труда да изясните какво точно означава “китарра” и се окаже, че това е паста, а вие имате алергия към глутен… това е ваш проблем.

13) Никога не обвинявайте сервитьора за грешки в кухнята.

Ако сервитьорът ви е объркал поръчката и е поръчал на готвача полусурова пържола вместо добре изпечена – това е едно. Но едва ли сервитьорът е поискал от готвача да направи вашите броколи безвкусни и със сигурност не е негова вината, че в избрания от ваш ресторант е свършила сьомгата. Не го обвинявайте.

14) Трикът за получаване на безплатна храна е грозен.

Някои ресторанти гощават безплатно (или с отстъпка) при рождени дни или официални гости – само от душевна доброта. Злоупотребата с доверието им може да бъде присъщо само на хора, които все още нямат никаква зрялост.

15) Не използвайте ресторанта за личен супермаркет.

Ако поръчате повече от 3 пакетчета сос и се приберете вкъщи, вината е ваша, че няма да намерите безплатен кетчуп и със свещ да го търсите. Да, това се подразбира. Не се правете на палячо.

16) Не се застоявайте в пълен ресторант.

Разбира се, е неприемливо, когато сервитьорите се опитат да ви накарат да ядете по-бързо, за да освободите масата по-рано. Но от ваша страна да провеждате половинчасов разговор на празна маса, след като сте платили сметката си, не е много възпитано.

Вижте още: Как да откриете отрицателната енергия в дома си с чаша вода?

17) Малката сметка не е причина за малък бакшиш.

Това важи също и за всички купони, промоции, отстъпки и други: ако сте платили само 10% от реалната стойност на храната си, това не означава, че сервитьорът не е работил на 100%. Оставете приличен бакшиш, особено ако сметката е много ниска; с калкулатор да изчислявате процента на сметка от 2 долара, е пример за стиснатост.

18) Не трябва да ходите в ресторант и да поръчвате 5 минути, преди да затвори.

Как бихте реагирали на факта, че малко преди края на работния си ден, шефът ви изпраща за спешна работа за още 2 часа? Не забравяйте, че сервитьорите и готвачите също са хора, имат семейства и интереси. Ако на табелата за работно време пише, че заведението е отворено до 23:00 часа, това не е извинение да отидете там в 22:57 часа и да поръчате агнешко печено.

19) Кафето и десертът винаги са колективно решение.

Ако всички на масата се откажат от десерта, а вие поръчате еспресо и тирамису, те имат пълно право да ви оставят и да си тръгнат. Сериозно: такива неща се решават колективно.