НАЧАЛО ЗДРАВЕ Признаци за тромб, които в никакъв случай не трябва да игнорирате!

Признаци за тромб, които в никакъв случай не трябва да игнорирате!

0
Признаци за тромб, които в никакъв случай не трябва да игнорирате!
Признаци за тромб, които в никакъв случай не трябва да игнорирате!

Дали нямате тромб (кръвен съсирек) в тялото си? Ето как да разберете!

Кръвосъсирването е една от най-важните функции на нашето тяло. Всеки път, когато си порежете пръста, настъпва коагулация на кръвта и се образува съсирек, който надеждно “уплътнява” раната, предпазвайки ви от загуба на кръв.

Въпреки това, кръвните съсиреци в кръвоносните съдове, наречени тромби, могат да струват вашето здраве и дори живот! Ето защо е толкова важно да разпознаете първите симптоми на тромбоза и да имате време да направите всичко, за да я предотвратите.

1) Отичане на крайника

Отокът може да служи като сигнал, че кръвният поток е силно отслабен поради блокиране на някоя вена и крайникът няма достъп до кислород.

2) Болка в ръката или крака

Ако, например, имате болка в ръката или крака и усещате мека и пареща болка на допир, това може да означава наличието на тромб.

3) Специфично зачервяване на кожата

Синините са разновидност на съсирена кръв, но те са безобидни. Това обаче не може да се каже за червените ивици по кожата. Ако видите нещо такова, незабавно се консултирайте с лекар.

4) Болка в гърдите при дълбоко вдишване

Ако имате остра болка, когато се опитвате да поемете дълбоко въздух, е важно да обърнете внимание на тези симптоми. Тяхното присъствие може да сигнализира за наличието на тромб в белите дробове. Понякога те могат да бъдат объркани със симптомите на инсулт, но е по-добре да останете бдителни. Факт е, че тромбът в белите дробове може да доведе до емболизъм, който обикновено завършва с фатален изход.

5) Недостиг на въздух

Това е още един случай, в който не можете да дишате нормално и също показва възможна тромбоза на белите дробове. Обикновено такъв симптом е съпроводен със замайване, повишено налягане и пулсиращи усещания в гръдния кош.

Вижте още: Рибеното масло ще ви избави от редица заболявания

6) Кашлица

Разбира се, не всяка кашлица трябва да се счита за опасна. Но ако не сте болни и нямате алергии, тогава си струва да обърнете по-голямо внимание на кашлицата си. Особено, ако тя е в комбинация с някой от горепосочените симптоми.

Важно е да разберете, че тромбите са сериозно нещо, което е отнело живота на много хора. Ето защо забавянето или небрежността в този случай може да бъдат смъртоносни.

Важно: статията е с информационен характер и не замества съветите, диагнозата или професионалната медицинска помощ. Ако имате някакви здравословни проблеми, незабавно се свържете с вашия лекар.