НАЧАЛО ЗДРАВЕ Кръвен съсирек: 6 признака, че може да сте в опасност!

Кръвен съсирек: 6 признака, че може да сте в опасност!

0
Кръвен съсирек: 6 признака, че може да сте в опасност!
Кръвен съсирек: 6 признака, че може да сте в опасност!

Кръвният съсирек може да бъде много опасен. Тези две думи могат да означават много ужасни неща. Кръвта трябва да се съсирва, за да може тялото да спре да кърви. Виждали сте кръвни съсиреци след рани, драскотини и ожулвания.

Но понякога кръвните съсиреци не се виждат. Когато това се случи, е ужасно: тромбът обикновено причинява инфаркт, инсулт, сърдечни пристъпи и други сериозни медицински проблеми.

Ето как да разберете, че вие или някой от близките ви може да има проблем с кръвен съсирек:

1) Оток на единия крайник.

Обикновено това се случва, когато човек развие дълбока венозна тромбоза. Поради това потокът от кръв към някои части на тялото се влошава и жизнените вътрешни органи престават да получават необходимото количество кислород.

Това е много опасно състояние, така че не пренебрегвайте отока, особено в краката.

2) Болка в краката.

Често срещан симптом е честата болка и изтръпване в долните части на краката. Особено опасно е, ако е придружен и от чести спазми. Така че, ако изпитвате нещо подобно, свържете се с вашия лекар!

3) Странни червени ивици по кожата.

Не забравяйте, че натъртването е друга форма на тромб. Но ако видите червени ивици и те са успоредни на вените, това не са само “натъртвания”. Незабавно се обадете на лекар.

Тези червени “вени” обикновено са много топли на допир. Ако ги забележите на себе си или на някой близък до вас, незабавно се свържете с вашия лекар.

4) Болка в гърдите при дълбоки вдишвания.

Ако имате болка или изтръпване в гърдите по време на дълбоки вдишвания, това може да е знак, че кръвните съсиреци вече са започнали да се натрупват в белите дробове.

Това нещо е смъртоносно и фаталният край може да дойде буквално във всеки един момент. В такива случаи трябва незабавно да отидете на лекар.

5) Недостиг на въздух.

Не става въпрос да се задъхате, когато изкачите стълбите до 15-ия етаж. А за това, когато имате недостиг на въздух “без причина”. Това може също така да показва кръвен съсирек около белите дробове. Обикновено състоянието е придружено от внезапно замайване.

Всеки от тези симптоми трябва да ви накара да се консултирате незабавно с лекар.

Вижте още: Средство против кашлица, направено от собствените ви ръце

6) Необяснима кашлица.

Ако имате кашлица без видима причина (т.е. нямате настинка, не пушете), ще трябва да обърнете най-голямо внимание на своя сърдечен ритъм и ритъма ви на дишане.

Ако кашлицата е придружена от болка в гърдите, непоследователен ритъм или необясним задух, трябва да отидете на лекар.

Съсиреците носят в себе си смъртна заплаха. Не поемайте ненужни рискове и не се колебайте да посетите лекар. Вашият героизмът или притеснение могат да струват живота на вас или на ваш близък!

Споделете статията с приятелите си!