НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Направете от вашия хладилник истински шедьовър!

Направете от вашия хладилник истински шедьовър!

0
Направете от вашия хладилник истински шедьовър!
Направете от вашия хладилник истински шедьовър!

Може би си спомняте времето, когато сте закупили вашия съвсем нов хладилник. Първият път, когато го донесохте вкъщи, когато за първи път го включихте. Но времето, за съжаление, не стои неподвижно и всичко остарява, така, както хората. Може би годините са минали и вашият хладилник, който ви е служил вярно, вече не е толкова бял, колкото преди, или по-скоро изобщо не е бял. Или може би вече на някои места се е появила ръжда. Какво трябва да направите? Не изхвърляйте хладилника си поради тези причини. Купуването на нов не е опция.

Днес сме ви подготвили селекция от най-красивите примери за това как да направите един хладилник по-красив дори от новия. Ще ви помогне техниката декупаж. За да я направите, трябва да купите големи салфетки с красиви рисунки, много тънки тапети или специални стикери, които се продават в интернет или в магазините във вашия град.

И така, нека да продължим:

Първо, решете как искате да изглежда новото “лице” на вашия хладилник. От това ще зависи  избора ви на материали и импровизирани средства. Според техническо изпълнение рисунката ще напомня на инкрустирана или артистична живопис. Изпълнението на работата се състои от няколко етапа.

1) Обработете повърхността. Ако поставите рисунката директно върху “основната база” на хладилника, то обезсмисляте използването на препарат. Ако трябва да промените цвета на основата, то боядисайте повърхността с акрилна боя в желания цвят.

2) Отделете от салфетките, приготвени за работа, тънките им горни слоеве, които са необходими за изрязване на картинките. С остри ножици за декупаж внимателно изрежете шаблони. Обработете само големите рисунки, малките в процеса на работа по-добре завършете с фина четка.

3) Готовите картинки сложете предварително върху масата, за да създадете готовия образ. Прехвърлете ги една по една върху повърхността на хладилника, като лепите с лепило от външната страна. Когато мажете салфетката с лепило, се овлажнява и може да се деформира. Следователно, процесът трябва да се извършва възможно най-прецизно, като едновременно с това премахвайте мехурчетата и гънките с четка. Започнете залепването от центъра на композицията.

4) След като всички изображения се прехвърлят върху повърхността на хладилника, нарисувайте малките свързващи рисунки с четка.

5) Покрийте повърхността с най-малко два слоя лак, за да предпазите хладилника от механична абразия и влага. Когато избирате лак, използвайте пълния набор от налични опции, за да създадете перфектна повърхност. Ако искате сами да направите образ от стари снимки, много хубаво ще изглежда повърхност, покрита по етапно с двукомпонентен лак на акрилна основа, която след като изсъхне, създава ефект, подобен на художествените шедьоври. Можете също така да залепите по периметъра на хладилника корнизи от пяна в бароков стил и да ги лакирате, придавайки им силен гланц на кафяво и златно покритие, което имитира старинните картини.

Салфетките не са единственият материал за създаване на изображения с техниката на декупаж. По-опростен начин е изрязването на снимки от списания, но външната ефективност от такива материали ще бъде много по-слаба. Ако сте избрали декупаж от готови рисунки на хартия, първо трябва да изрежете подходящ модел и да го обработите с 2-3 слоя от двете страни с акрилен лак. Когато материалът изсъхне, навлажнете обратната страна с вода и го залепете върху повърхността на хладилника.

Вижте още: Ето как от няколко обикновени варела да направите нещо красиво!

Тези, които категорично не разполагат с време да украсяват повърхността на хладилника си сами, могат да си купят готови стикери, да оформят композицията и да ги залепят на вратата на хладилника. След това обаче отново трябва да нанесат лак. Съвременната технология предлага друга алтернатива за получаване на материал за декупаж. Можете да отпечатате всяко изображение, което харесвате, на обикновена хартия. След получаване на чертежа е необходимо да обработите отпечатания лист с акрилен лак с около 2-3 слоя. При нанасяне на слоевете не забравяйте да изчакате пълното им изсъхване.

След това листове с картинки трябва да се сложат в продължение на около час в съд с вода. След това подредете мокрите рисунки с изображението надолу и внимателно издърпайте хартиения слой като детски стикер. На края трябва остане само акрилния филм във вашите ръце, който да залепите към повърхността на хладилника.