НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Бонсай у дома: Полезна информация и съвети за отглеждането му

Бонсай у дома: Полезна информация и съвети за отглеждането му

0
Бонсай у дома: Полезна информация и съвети за отглеждането му
Бонсай у дома: Полезна информация и съвети за отглеждането му

Бонсай не е просто още едно стайно растение, това е цяло изкуство. Думата “бонсай” от японски означава “отгледано в поднос”. Погрешно се счита, че родното място на изкуството за отглеждането на миниатюрни дървета е Япония, тъй като всъщност се е появило в древен Китай преди около две хилядолетия.

Никога не бих си помислила, че мога да отглеждам това у дома! Само с този трик...

Отглеждането на бонсай е различно от грижата за другите стайни растения. То изисква от собствениците спокойствие и внимание, защото в това малко дърво има вековна източна мъдрост. То разкрива много тайни на своите господари и ги кара да се чувстват различно при комуникацията с дивата природа.

По изисквания, бонсай не може да се сравнява дори с най-капризните домашни растения. В грижите за тези дървета трябва непрекъснато да се усъвършенствате и развивате, само тогава те ще донесат плод.

Купувайки бонсай, трябва да се подготвите за факта, че ще се наложи да научите много. Събрали сме за вас най-красивите композиции от тези дървета и малки трикове, с които да се грижите за тях.

Как да отглеждате бонсай?

Грижата за стайните растения е доста трудно, особено за дърветата бонсай. За всяко растение има определени условия за комфорт и грижа. В края на краищата, всяко от тези растителни видове има своите собствени капризи. Но въпреки това е възможно да се опишат най-подходящите правила за отглеждане на всички видове бонсаи.

Най-удачната температура за тези растения е от 18 до 25 градуса в активната фаза на растеж. През зимата температурата трябва да е по-ниска. Минималната температура е ограничена до 10 градуса за хвойна и 12 градуса за всички други видове бонсай.

Нека да поговорим за светлината. Тук индивидуалният подход към всяко растение е важен, но все пак повечето се чувстват добре при ярка светлина. Най-често тези малки дървета не понасят пряка слънчева светлина.

Поливане и подхранване. Почти всички бонсай дървета се нуждаят от висока влажност, за да запазят красивата си зеленина. Стабилна светлина и средна влажност – това са условията, при които повечето бонсаи ще се чувстват комфортно. Най-добре е водата да се полива по класически начин, така че влагата да се разпредели равномерно по цялата повърхност.

От всичко казано е възможно да се изведе едно златно правило за грижата на всички видове бонсаи: трябва да имате индивидуален подход към всяко растение, за да постигнете отлични резултати. Добрата грижа е това, което ще ви помогне да отгледате перфектното дърво бонсай!

13 от най-красивите дървета бонсай

1) Клен в миниатюра

В китайската култура на бонсай преобладават китайски и японски кленови сортове. Особено ценни са растенията с малки листа, с които можете да създадете наистина невероятни композиции.

2) Глициния

Глицинията, за разлика от клена, е пролетно растение. Тя радва собствениците си с буен цъфтеж, който прилича на флорален водопад. Растението, както в природата, така и под формата на бонсай, поразява с ненадминатата си красота.

3) Азалия

Един от най-популярните бонсаи в Япония. Цени се поради красивите си цветя. Тези растения са много устойчиви и съвършено съжителстват в умерен климат.

4) Ябълково дърво

Това е широколистно дърво със силен външен вид и с неправилно оформена корона. Тя е зелена в началото на пролетта, покрита с красиви листа и цветя. С подходяща грижа може дори да донесе плодове.

5) Гора

6) А този вид е на повече от 800 години!

7) Легендарният вид, оцелял в Хирошима

8) Сакура

Тук всички думи са излишни, защото това е едно от класическите дървета за бонсай. Сакура – символ на Япония, който е много обичан и почитан в тази страна. Това растение е с невероятно нежни и красиви цветя.

Вижте още: Обновете кухненските съдове с помощта на тези съвети!

9) Пираканта

10) Магнолия

11) Люляк

12) Нар дърво

13) Чили дърво

Надяваме се, че тези невероятно красиви дървета ще ви вдъхновят, за да решите да ги отглеждате в домашни растения. Да, разбира се, грижата за бонсай не е най-лесната, но удоволствието си заслужава.