НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО 15 вещи, които не трябва да задържате в дома си, ако държите...

15 вещи, които не трябва да задържате в дома си, ако държите на здравето

0
15 вещи, които не трябва да задържате в дома си, ако държите на здравето
15 вещи, които не трябва да задържате в дома си, ако държите на здравето

Трябва да се грижим за себе си и близките ни – това всеки го знае, но за да сме здрави, не е достатъчно да ходим на фитнес зала три пъти седмично. Необходимо е да се отървем от куп малки неща, които неусетно започват да тровят живота ни. Говорим дори, колкото и странно да звучи, за обикновените предмети, съхранявани в кухнята или в банята.

Ние дори не осъзнаваме колко вредни неща се съхраняват в нашите шкафове и хладилници, с изключение на майонезата и хранителните добавки. Около нас е пълно с предмети, с помощта на които поддържаме чистота и свежест, съхраняваме храни … Ние мислим, че ни помагат, но истната е, че повече вредят и най-добре да ги изхвърлим.

 1. Пластмасови кутии за храни

 

Първата стъпка: отидете и вземете кутиите. След това ги обърнете и вижте внимателно маркировките. Ако срещате наименования “7”, “PC”, “PC», А (BPA), S (BPS) ги изхвърлете без никакви угризения. Токсичната пластмаса в кухненските принадлежности се среща все по-рядко, но все пак е вредна. Такъв съд за съхранение няма място в дома на хора, които искат да са здрави.

 1. Ароматизатори

 

Ароматизаторите нямат място в дома. Въпреки че производителите се конкурират в безопасността на производство, все още много от тях са пълни с химикали, включително вещества, които при високи дози могат да увредят репродуктивната система и да повлияят отрицателното върху развитието на организма. Разбира се, ние не вдишваме от ароматизаторите през цялото време.

 1. Антибактериален сапун

 

Антибактериалният сапун е страхотен маркетингов трик. Този сапун не е медицински антисептик и практически няма разлика между обичайния и антибактериалния сапун. Но страничните ефекти са много – наблюдава се бактериална резистентност към триклозан (основен компонент на антибактериалните сапуни) и отрицателен ефект върху хормоните при животните (разкрити от отдела за изследвания на здравеопазването и човешките ресурси 2014 г.). И въпреки че проучванията не са потвърдили подобно въздействие на триклозана върху хората, е по-добре да не експериментираме върху себе си.

 1. Четки за зъби

 

Колко често трябва да сменяте четката си за зъби? Веднъж на два месеца. Да, да, всеки знае това.  Вашата четка на колко време е? Ако миете зъбите си два пъти на ден, тя става неизползваема много бързо, дори и да изглежда нова. Максималният срок на експлоатация е три месеца, след което почистването на зъбите става по-малко ефективно.

 1. Всичко, което ви дразни

 

Помислете не само за физическото здраве, но и за умственото. Ако не ви харесва нещо, по-добре се отървете от досадните предмети. Стария шкаф за обувки, грозните мебели или глупави завеси на цветя могат да ни развалят настроението още от сутринта. Така че ги изхвърлете и не съжалявайте.

 1. Остатъци от храна

 

Разбира се, трябва да спестите пари и затова не си позволявате да изхвърляте храна. Но ако имате храна в хладилника от животински произход, то трябва да я държите не повече от три дни. През това време трябва или да я ядете или да я замразите. В противен случай трябва да я изхвърлите. Можете да решите да ядете цяла седмица супа, но няма гаранция, че няма да се развие листерия (род бактерии, които причиняват тежко и дори фатално заболяване, което може да се размножава и при ниски температури).

 1. Спирала

 

Старата спирала, която стои с месеци в чантата с козметика, е време да се изхвърли. И има основателни причини за това: течната среда е перфектно място за развъждане на бактерии. Животът на спиралата е същият като този на четката за зъби – от два до три месеца. След това изсъхналата спирала не е препоръчителна, защото всеки път, когато я използвате, ще си нанасяте много бактерии директно в очите. Миглите служат не само за красота, но и за предпазване на очите от прах и микроби, а старата спирала може напълно да анулира тази функция.

 1. Контактни лещи

 

По същия начин както при спиралата, така стоят нещата и с контактните лещи. Винаги ли сменяте меките контактни лещи навреме?  Колкото по-кратък е животът на лещата, толкова по-високо е качеството ѝ, безопасността и цената ѝ. Но старата леща, без значение как я почиствате, винаги създава риск. Конюнктивит, възпаление, дискомфорт и дори сърбеж на роговицата – по-добре е без лещи, отколкото с такива, които носят неприятни последствия. Сменяйте ги навреме.

 1. Буркани със стари подправки

 

Ако имате бурканчета от подправки, които отваряте много рядко, тогава може би си заслужава да ги замените. Нищо страшно няма да откриете в сухите подправки, но е безмислено да ги държите у дома – те не притежават нито вкус, нито аромат. Изхвърлете остатъците от стари подправки и купувайте нови на малки порции.

 1. Стар слънцезащитен продукт

 

Кремът е останал от миналото лято? Той няма да помогне да се спасие от изгаряния, дори и да излеете цялата тубичка върху себе си веднага. С течение на времето веществата, които предпазват кожата от вредните ефекти на ултравиолетовите лъчи, са унищожени

 1. Гланц за устни

 

Всичко, което използвате за хигиена или лечение на устата, много бързо се превръща в гнездо за бактерии. Всеки път, когато слагате козметика на устните си и връщате четката в шишенцето, добавяте към блясъка партида микроби. Какво трябва да направите? Изхвърлете всичко, което е по-старо от шест месеца.

 1. Филтъра на климатика

 

Според Агенцията за опазване на околната среда в САЩ въздухът в стаята е по-лош от този на улицата – 25-100 пъти. Климатиците с почистващи препарати могат да подобрят ситуацията, но ако филтърът не бъде сменен, прахът, мръсотията и мухълът ще се разпръснат в стаята. Вижте инструкциите за експлоатация на вашите климатични устройства и проверете колко често е необходимо да миете или сменяте филтрите.

 1. Стари сутиени

 

Неприятно е, да, но дори и това да е вашия „късметлийски” или най-удобен сутиен, неможе да се носи вечно. Разтеглените чаши и банели не помагат да се поддържа гърдите, което означава, че не могат да спасят от стареене и деформация на гръдната тъкан.

 1. Гъбата за миене на съдове

 

Неприятна е съдбата на гъбите за миене. Те са влажни, мокри и пълни с микроби. Често, след като измием съдовете, оставяме мократа гъба върху мивката. Няма смисъл да обясняваме колко добре се развиват бактериите в среда от остатъци от храна и вода. Или използвайте кърпа (която съхне по-бързо от гъба), или по-често сменяйте гъбата, вместо да чакате, докато тя напълно се разпадне.

Вижте още: Този художник определено ще ви впечатли с изкуството си!

 1. Пластмасови дъски за рязане

 

Смятахме, че в дървените се трупат повече микроби, отколкото в пластмасата и че пластмасовите дъски са по-хигиенични и издържат по-дълго. Почти всичко това е вярно. Въпреки, че неотдавнашно проучване на учени от университета в Уисконсин показва, че смолата, присъстваща в дървото, има антибактериални свойства. Независимо от това с течение на времето и върху пластмасата се появяват драскотини и разрези, оставени от ножовете. И е невъзможно да бъдат измити. Така че пластмасовата дъска за рязане не трябва да служи в кухнята в продължение на много години. Ако при вас това е така – изхвърлете ги и купете нови.