НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Направете си шал за есента сами! Няма нужда да можете да плетете!

Направете си шал за есента сами! Няма нужда да можете да плетете!

0
Направете си шал за есента сами! Няма нужда да можете да плетете!
Направете си шал за есента сами! Няма нужда да можете да плетете!

Тази есен исках да украся гардероба си с хубав и топъл шал. Разбира се, можех да си го купя от магазина, но аз, като всички домашни майстори, реших да създам нещо интересно и изключително със собствените си ръце.

Мога да шия, бродирам, да създавам красиви ръчно изработени цветя, умея да правя декупаж и  да боядисвам, но не мога да плета. А за да си направя шал, тази техника щеше да ми бъде доста полезна като никоя друга, но уви… Решението в тази ситуация открих случайно, натъквайки се в една книжарница на списание за ръкоделие, в което се разказваше за една нова модна технология „Крейзи Вул“.

След като разбрах идеята, осъзнах, че точно от това се нуждая. До днес по този начин вече съм създала четири топли шала!

Направете си шал сами

Подготвихме за вас необичаен и интересен майсторски клас как да създадете топъл и изключителен есенен шал с техниката на Крейзи Вул.

1) Можете да вземете нишки и конци с различни цветове и с помощта на тази техника да създадете свой собствен ексклузивен есенен шал. Така че, нека да започнем!

2) Основата на шала е модел на пеперуда. За изпълнението на тази идея, трябва да направите на лист A4 шаблон, а след това да го прехвърлите на лист водоразтворима хартия. В този майсторски клас за основа се използва обикновена хартия, тъй като нямахме под ръка от другия вид. Обърнете внимание: образецът трябва да бъде прехвърлен на водноразтворим лист или оризова хартия от двете страни.

3) Материалът за създаването на шала е прежда. Можете също да използвате остатъци, дори и конци с различна дебелина и с абсолютно различна текстура. Също така за тези произведения на изкуството ще са ви полезни сплъстена вълна, парчета плат и конци за шиене в тон с модела. Започнете да разстилате по маркираните линии вълнения конец. За да оформите тези сложни модели – използвайте PVC лепило.

След това покрийте самия модел с бели конци. Всеки нов слой фиксирайте с помощта на лепило, което може да бъде заменено от обикновен лак за коса.

4) За този шал са използвани бели конци от два вида: памук и вълна. Също така оранжева, жълта, бежова и черна вълна.

5) Ако вашето работно място е по-малко от бъдещия ви шал, работата става малко по-сложна. Но  когато масата е по-голяма или шалът е по-малък безопасно можете да преминете към точка 7. Покрийте слоевете вълна отгоре със стабилизатор. Който не знае, това е водоразтворима хартия, която може лесно да се намери във всеки магазин за ръкоделие.

6) Забележете, че в случая не е необходимо да правите възли в края на конците. Завършете ръба, като трупате прежда и продължете да извършвате същите операции по цялата дължина на бъдещия продукт.

7) След като шаблонът е покрит по цялата си дължина с прежда, го фиксирайте със слой стабилизатор, като леко разстелите водоразтворимата хартия по цялата дължина на бъдещия продукт.

8) Сега е ред на шевната машина. Необходимо е да зашиете целия продукт навсякъде. В резултат на това трябва да получите квадрати от около 1 см на 1 см. Не е препоръчително квадратите да бъдат по-големи от 1,5 см! Конецът е по-добре да бъде с неутрален цвят.

9) Следващият и най-прост етап, след зашиването на платното на шевната машина, е, разбира се, отстраняването на стабилизатора от двете страни, което е необходимо да се направи ръчно. Почти готовият шал се поставя в гореща вода (30 градуса) и се накисва до момента, в който стабилизаторът не се разтвори. След това го изсушете.

10) Можете също така да добавите ресни в края на шала.

Вижте още: Почистете матрака си с най-лесния възможен трик!

11) Това всъщност е готовият шал. Той изглежда красив, стилен и привлича вниманието на околните, а също така дава на собственика си усещане за изключителност. Освен това е невероятно топъл. Размерът на шала с ресните е 30 на 170 см, но можете да направите размерите въз основа на вашите предпочитания.

Как ви се струва тази стилна и практична находка за есента? Лично аз наистина много я харесвам. В допълнение, с тази техника можете да създадете и други топли вещи за есента. Например, пелерина или дори палто.

Благодарение на “крейзи вул” моя приятелка създаде за себе си цял есенен комплект от аксесоари, състоящ се от чанта, ръкавици и такъв шал.