НАЧАЛО ЗДРАВЕ Отокът и естествените средства за неговото лечение

Отокът и естествените средства за неговото лечение

0
Отокът и естествените средства за неговото лечение
Отокът и естествените средства за неговото лечение

Отокът сам по себе си не е вреден, но е неудобен. Когато един крак е много подут, е време да се консултирате с лекар, защото причината може да е кръвен съсирек. Според Тексаския институт около 6 милиона души страдат от кръвен съсирек или тромби по всяко време на живота. Кръвните съсиреци се причиняват от намаляване на кръвния поток, което прави възможно образуването на съсирек. Нараняванията или физическото бездействие могат също да причинят кръвен съсирек.

Естествени средства за лечение

Отокът е просто симптом и най-добрият начин да го лекувате е да лекувате основната причина. Ако подуването е причинено от бременност, то трябва да премине скоро след раждането. Говорете с Вашия лекар, за да разберете какво може да го причини.

Отокът може да възникне и в резултат на нараняване. При травмата обикновено се засяга само една част от тялото, но при падане или катастрофа могат да се наранят краката или глезените. Според Американската медицинска асоциация на лекарите, често се случват травми като фрактури, деформации, навяхвания и разтежения. Отокът може да накара глезените и краката да се зачервят и да се подуят до такава степен, че да причини счупване. Дислокацията в глезена или крака може да доведе до зачервяване и подуване на краката и глезените. Ще има и болка на мястото на нараняване. Всичко това трябва да бъде оценено от лекар.

Сериозната бактериална инфекция на кожата е друга причина за оток. Тя най-често засяга краката и глезените и се случва, когато бактериите навлизат през отвор и нарязват кожата. Бактериите могат да проникнат и през кожата чрез ухапване от насекомо или паяк. Симптомите включват зачервена, подута кожа; болка при допир; повишена топлина в засегнатата област, както и треска. Инфекцията, която се разпространява или се появява с повишена температура, изисква незабавен преглед от лекар.

Венозната недостатъчност е заболяване, което причинява влошаване на кръвния поток през вените, според Кливландската клиника. Разширените вени са една от основните причини за венозна недостатъчност и са причинени от увредени клапи във вените, които позволяват обратния поток на кръвта. Другите симптоми включват развитието на язви, които бавно се лекуват. Лечението на венозната недостатъчност включва носенето на компресионни чорапи, за да се улесни връщането на кръв към сърцето.

Средствата за лечение на оток включват повдигане на краката по време на почивка, като се използва студен или горещ компрес в засегнатия участък, от леко до умерено натоварване, което подобрява кръвообращението, както и избягването на солени храни. Витамин В6 ще помогне за намаляване на задържането на вода в тялото и се намира в кафявия ориз и червеното месо. Витамин В5, калций и витамин D спомагат за освобождаването на излишните течности. Можете да добавете магнезиева добавка към хранителния си режим.

Вижте още: Точковият масаж на краката ще отложи ходенето при доктора!

Друго домашно лечение е йогата, която може да спомогне за подобряване на кръвообращението, без да оказва прекалено голям натиск върху тялото.

Това може да звучи малко странно, но накисването на краката в тонизираща вода също може да помогне. Добавянето на доза епсом соли във ваната е друг начин за увеличаване на кръвообращението. Също така можете да използвате етерично масло от грейпфрут (не забравяйте да го смесите с друг вид масло, например със зехтин!).

Моля, имайте предвид: Тази статия е само за информационни цели и не трябва да се използва като заместител на медицинските съвети.