НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Какво да правите с кестените? 10 незаменими съвета!

Какво да правите с кестените? 10 незаменими съвета!

0
Какво да правите с кестените? 10 незаменими съвета!
Какво да правите с кестените? 10 незаменими съвета!

Есенното време не е причина да изпадате в меланхолия. В крайна сметка всеки сезон има своите предимства! Кестените, които по това време на годината, са буквално под краката ви, са сериозен повод да излезете на разходка в близкия парк и да подишате малко свеж въздух, като не забравите да вземете със себе си по-голяма кошница…

Какво да правите с кестените?

1) Почистете зъбите си

Прахът, приготвен от кестени, не само може да заздрави венците, но и да избели зъбите! Достатъчно е да почистите кестените от кафявата кора, да изсушите бялата сърцевина и да я смелите на брашно – натуралното средство за хигиена на устната кухина е готово.

2) При взимането на вана

1 супена лъжица от приготвения прах от кестени сложете в половин литър вода и оставете за една нощ. На следващия ден поставете тенджерата на огъня, след като заври, прецедете и изсипете сместа във ваната. Тази полезна добавка подобрява кръвообращението, тонизира и подмладява кожата.

3) При пране

Прахът от конски кестени е чудесен за изпирането на дрехи. Той действа на принципа на сапунените ядки. Има приятен мирис и се грижи за кожата на ръцете.

4) При измиване на косата

Ще бъдете изненадани, но само след месец от измиването на косата ви с прах от див кестен, ще нормализирате мастните жлези на главата, напълно ще спрете косопада и ще ускорите растежа на косата си!

5) За лицето

Смесете 2 супени лъжици прах от кестен с малко количество вода до образуването на каша, нанесете върху кожата на лицето, оставете за 10 минути, след което внимателно измийте с топла вода.

6) За душ

Ако прахът от кестени е подходящ за почистване на зъбите, измиване на косата и изпиране на дрехите, то той може да се използва и като душ гел. Пригответе такъв гел, като за аромат добавете няколко капки от любимото си етерично масло.

7) За ядене

Можете да консумирате само ядливите видове кестени (конският кестен не се отнася към тях). Те са вкусни пържени, печени и сушени. Можете да ги добавите към сладкиши или да ги използвате като заместител на кафето.

8) За борба с листните въшки

10 супени лъжици прах от конски кестен сложете в касерола, добавете същото количество вода и варете в продължение на 20 минути. След охлаждане, прецедете и налейте в пулверизатор.

9) За масаж

Конският кестен е ценна суровина за приготвянето на масажни смеси. Особено е полезен за тези, които страдат от разширени вени, радикулит или артрит.

Вижте още: Как да се държите в ресторант? 19 правила, които не знаете!

10) При борба с молци

Торбичките с кестени, разположени на рафтовете в килера, прогонват молците и унищожават ларвите. Не забравяйте и за кухненските шкафове: оставете няколко кестена! Кестените имат наистина изключителни свойства. Търсенето им в шумата от листа може да се превърне във вълнуваща игра за децата! Вероятно вече знаете какво да направите тази вечер с кестените…