НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Страх от височини: Няколко съвета как да го преодолеете!

Страх от височини: Няколко съвета как да го преодолеете!

0
Страх от височини: Няколко съвета как да го преодолеете!
Страх от височини: Няколко съвета как да го преодолеете!

На пръв поглед страхът от височини не предполага нищо притеснително. Въпреки това, всъщност той дори е болест, наречена акрофобия. Тук не става въпрос за това, че някой се страхува да стои на ръба на високи сгради, а за това, когато човек се страхува дори да излезе на балкона на 7-ия етаж, да не говорим за летенето в самолет.

Има хора, които страдат от такова заболяване, но не виждат нищо притеснително в това, защото вярват, че съдбата няма да ги изправи пред изпитание с височини. Да кажем, че те работят в магазини, банки, офиси, които са на приземен етаж, не летят на почивка в чужбина, а почиват на територията на страната, живеят в частен дом, и други подобни. Никой обаче не знае с какви обстоятелства ще трябва да се сблъска в бъдеще. Учените вярват, че не си струва да се живее в страх и той трябва да бъде преодолян. Това е болест!

Как да преодолеем страха си от височини?

Има няколко начина за това.

Първият начин, чрез който ще преодолеете страха от височините, е да определите причината, която провокира това чувство. Причината за страха ви може да бъде заплаха, която в детството ви родителите ви са използвали по отношение на височините. Например, че определено лице ще ви отведе нанякъде и във вашето въображение бихте могли да сте си представяли как летите над града, виждайки дома си и всички сгради надолу.

Преди да се преборите с този страх, трябва да разберете, че това не е само инстинкт за самосъхранение, който работи за вас. Акрофобията е панически страх от височини, който причинява дори гадене, изпотяване, замаяност, повишена сърдечна честота и други физически признаци. Той се случва дори и от самата мисъл за височина. Ако сте обсебени от височините, наистина си струва да се борите. Понякога дори се изисква интервенция, не само психологическа, но и медикаментозна.

Вторият начин за преодоляване на страха е да се изправите пред него и да визуализирате ситуацията. За да направите това, можете да се упражнявате като например, да затворите очи и да си представяте как изкачвате високи сгради, покриви, кули и т.н., и когато почувствате симптоми на страх, да се опитате да го овладеете, като бавно и дълбоко вдишате и издишате, преодолявайки треперенето в ръцете и краката.

Един от начините да преодолеете страха от височини е да помислите дали това, от което се страхувате ще ви навреди, и дали наистина застрашава вашето здраве. Тъй като всъщност се страхувате не от самата височина, а от падането, което би навредило на живота и здравето ви.

Понякога, поради страх от височини, не можете да видите красивите планини, да седнете в ресторант на покрива, да се насладите на залеза на слънцето. Поради страх от височини, се страхувате през лятото да се качите на влакче в увеселителен парк или на небостъргач. Но трябва да разберете, че нищо не застрашава живота ви.

За да преодолеете страха от височини, можете да използвате и дейности, които да ви помогнат да се отпуснете. Това могат да бъдат упражнения по йога, масаж, водни процедури, плуване, процедури за релаксация и други подобни. Можете дори да затворите очи у дома и да се съсредоточите върху страха си. Трябва да помислите за това и да осъзнаете, че няма нищо опасно. Учените съветват да не ядете мазни храни, а здравословни и полезни продукти, които да ви помогнат да нормализирате съня и състоянието си и да се успокоите.

Можете да си помогнете чрез метода, при който се изправяте директно пред вашия страх. Разбира се, не прибягвайте незабавно към шокова терапия и скок с парашут, но всеки ден преодолявайте страха си от височини с малки стъпки. Първо, се изкачете до 5-ия етаж, друг ден – до десетия, после до много по-висок етаж, излезте на покрива, след което можете да се изкачите на висока планина. Именно с тези бавни и малки стъпки можете да се отървете от страха си от височини.

За да преодолеете страха си от височини, учените съветват да се откажете от кофеина или поне да консумирате по-малко кафе. Кофеинът повишава безпокойството, възбужда емоционалността и други подобни. Ако напълно се откажете от кофеина, ще ви бъде по-лесно да преодолеете страха си и ще реагирате по-спокойно при пристъпи на паника, предизвикани от надморска височина.

Вижте още: Как живеят жените в Африка? Няколко стряскащи факта!

И накрая, съветваме ви просто да се научите да се контролирате. Когато наистина се качвате на високо, просто не гледайте надолу. Гледайте право напред, бъдете сигурни и спокойни. Обърнете очите си към някакъв фиксиран обект. Това ще ви помогне да предотвратите замаяност в главата.

И също така е силно препоръчително да имате близък човек с вас. Ако внезапно се почувствате замаяни, вашият любим човек може да ви предпази и да не ви остави да паднете. Така че ще ви бъде по-лесно да преодолеете страха си от височини. Този човек също така ще ви подкрепя и насърчава и така ще ви бъде много по-лесно да се владеете.

И все пак основната ви задача е да откриете причината за този страх и да разберете, че надморската височина не може да навреди на живота ви и е напълно безопасна.