НАЧАЛО ЗДРАВЕ Хъркането и начините, чрез които да се отървете от него

Хъркането и начините, чрез които да се отървете от него

0
Хъркането и начините, чрез които да се отървете от него
Хъркането и начините, чрез които да се отървете от него

Онези, които спят до човек, който хърка нощем, не са за завиждане, защото понякога не могат да спят достатъчно. Хъркането е неприятно и неловко за онези, които разберат от другите, че са хъркали през нощта. Всъщност този факт не трябва да ви смущава или притеснява, защото причините за хъркането са свързани със здравословното състояние.

Често срещана причина за хъркането може да бъде запушения нос. Това често се случва, ако човек има настинка или алергия. След лечение хъркането преминава. Но ако това не се случи и то стане хронично, трябва да получите медицинска консултация.

Какви са причините за хъркането?

1) Позата на гърба по време на сън

Много жени предпочитат да спят по гръб, защото това им помага да се отърват от ранните бръчки по лицето и шията. Това обаче може да причини нощно хъркане. За да се отървете от него, е достатъчно да лежите на едната страна или да спите по гръб, но като използвате висока възглавница, за да държите главата си над тялото.

2) Особености на структурата на носа или устата

Така се случва, че поради изкривяването на назалната преграда се появява хъркане по време на сън. За отстраняване на тази причина може да ви помогне само хирургическа интервенция.

3) Приемане на лекарства

Нощното хъркане може да се появи след предписването от лекар на някои лекарства. Ако се отпуснат мускулите на гърлото и езика, е възможно това да допринесе за появата на хъркане. Обикновено това са медикаменти като антидепресанти и успокоителни. Ако вие и вашите близки страдате от хъркане, трябва да се свържете с Вашия лекар и да го помолите да промени списъка ви с лекарства.

4) Сънна апнея

Това е изключително опасно заболяване, което в някои случаи може да причини смърт. Апнеята се свързва с болести на сърдечно-съдовата система, и ако има внезапни спирания на дишането, кардиологът ви трябва да реагира незабавно.

Вижте още: Ябълковият оцет лекува артрит само за две седмици!

5) Бременност

Ако бъдещата майка има нощно хъркане, може да има няколко причини за това: или има високо кръвно налягане, или има подуване на носните синуси. Първата причина изисква медицинска помощ, тъй като е изключително опасна за здравето на нероденото дете.

За да не хъркате, е важно да не натрупвате наднормено тегло и да не припарвате до алкохола, тъй като той отпуска мускулите на гърлото.