НАЧАЛО ЗДРАВЕ Изтръпване на крайниците: 7 причини, които водят до това!

Изтръпване на крайниците: 7 причини, които водят до това!

0
Изтръпване на крайниците: 7 причини, които водят до това!
Изтръпване на крайниците: 7 причини, които водят до това!

Изтръпване и парене на крайниците най-вероятно почти всеки човек е усещал, причинени от загуба на чувствителност. Често това се дължи на временно нарушение на кръвообращението, поради притискане на кръвоносните съдове и нервните окончания. В такъв момент е добре да се раздвижите или да промените позицията си на стоене. Така чувствителността ще се възстанови.

И все пак, неудобното положение по време на сън, за съжаление, не е единствената причина за изтръпване в ръцете. Ако усетите изтръпване на крайниците и трудно може да станете и да се движите, може да се окаже че имате симптом на по-сериозно заболяване.

Причини за изтръпване в ръцете:

  1. Отеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб

Всяко нарушение в гръбначния стълб, което притиска нервите, може да причини скованост на ръцете, както и да предизвика главоболие и проблеми с координацията.

Започнете да следите позата, в която стоите, също така е добре да правите гимнастика и да се движите. Най-добре е, разбира се, да посетите лекар, който да ви прегледа и назначи лечение.

  1. Множествена склероза.

Поради поражение на нервните мембрани на мозъка и гръбначния мозък, има нарушение на преминаването на нервните импулси. Това засяга способността на нервните клетки на главния и гръбначния мозък да комуникират помежду си. Чувствителността намалява и може да се усети изтръпване в ръцете. Добре е да се консултирате с невролог.

  1. Синдромът на карпалния канал често се наблюдава при хора, чиито дейности са свързани с монотонна работа с ръце (програмисти, шивачки, музиканти).

Поради повтарящите се движения на пръстите се появява подуване на сухожилията, преминаващи през тесния канал. Всяко състояние, което причинява подуване или промяна на взаимното разположение на структурите, минаващи през карпалния канал, води до притискане на медианния нерв, в резултат на което се появяват оплаквания. Човек чувства неприятно изтръпване в ръцете (особено сутрин). Не забравяйте да се срещнете с невролог, защото в ако се пренебрегнат тези симптоми в по-напреднала фаза, тази болест води до усложнения и атрофията на мускулите на пръста.

  1. Венозна тромбоза води също до изтръпване.

Кръвният съсирек забавя потока на кръвта, така че се нарушава нормалното доставяне на вещества, важни за поддържането на функциите на крайниците. Тромбозата е следвана от подуване и други сериозни усложнения (гангрена, разкъсване на тромби), така че болестта задължително изисква диагностика и подходящо лечение.

  1. Анемията и захарният диабет често се съпровождат от нарушения на кръвообращението в крайниците и в резултат на това се появява изтръпване и скованост.

Вижте още: Пълнени домати – лесна и супер вкусна рецепта!

  1. Невралгията на брахиалния плексус, както и продължителните възпалителни процеси в околните тъкани могат да причинят болка, последвана от скованост на ръката.
  2. Мозъчно-съдови инциденти (инсулт) – най-опасната причина за изтръпване в ръцете.

Ако изтръпването в ръцете е придружено от такова във всички крайници, имате замавайне, объркване, главоболие, нарушение в говор и зрение – трябва незабавно да извикате Бърза помощ!