НАЧАЛО ЗДРАВЕ Медът в 5 рецепти с лимон, джинджифил, карамфил и още

Медът в 5 рецепти с лимон, джинджифил, карамфил и още

0
Медът в 5 рецепти с лимон, джинджифил, карамфил и още

Медът, както е добре известно, притежава много ползи за здравето. Освен чудесния вкус, той може значително да подобри вашето здраве. Това е отличен източник на флавоноиди, антиоксиданти, които могат да намалят риска от множество сериозни заболявания, включително сърдечни заболявания и рак. Медът има способността да повишава издръжливостта и значително да намали умората от мускулите.

В допълнение, той има силни анти-гъбични и анти-бактериални свойства, които могат да помогнат за облекчаване на кашлица, болки в гърлото, както и при лечение на стомашно-чревни заболявания.

Имаме 5 различни рецепти, ползващи мед, които са изключително полезни и ще подобрят цялостното ви здравословно състояние.

Сироп от лимон и мед

Изключително полезен за намаляване на симптомите на настинка. Медът има способността да успокоява всички форми на дразнене, докато лимонът намалява храчките.

Необходими съставки:

 • 1 чаша мед
 • 1 супена лъжица настъргана лимонова кора
 • чай в торбички
 • стъклен буркан с капак
 • дъска за рязане
 • измервателни чаши
 • нож
 • чайник

Начин на приготвяне:

Трябва да измиете добре лимона, преди да приготвите сиропа, за да предотвратите появата на бактерии в меда. След това поставете лимоновата кора в чаените торбички. Това ще позволи на меда да абсорбира естествените вкусове. Ако искате да подобрите вкуса, можете да добавите и няколко парчета лимон.

Сложете меда в чайника. Добавете торбичките чай с лимонова кора и загрейте меда, докато стигне 85 C.  Оставете на тази температура в продължение на 10 минути. След това преместете меда в купа. Оставете да се охлади за 10-15 минути, след което извадете сашето от меда. Изсипете меда в стерилизиран буркан и го покрийте с капак. Трябва да консумирате мед в продължение на 4-5 дни.

Сироп от канела и мед

Този сироп от канела и мед е изключително полезен, защото канелата е богата на антиоксиданти. Тази супер полезна рецепта с мед може дори да бъде намазана на препечен хляб.

Необходими съставки:

 • 1 чаша мед
 • 4-6 пръчици от канела
 • щипка канела на прах (по избор)

Начин на приготвяне:

Трябва да поставите канелените пръчици и меда в тигана. Варете канелата в меда в продължение на 2 часа. Махнете тигана от котлкона. Ако искате да махнете канелените пръчици от меда, трябва да го минете през цедка. Съхранявайте сиропа в стъклен буркан и го консумирайте  в продължение на 4-5 дни.

Сироп от джинджифил мед

Джинджифилът се използва в индийската медицина, поради способността да се почистват синусите и да се подобрява храносмилането. Той ще ви помогне да се отървете от токсините и да увеличите кръвообращението.

Необходими съставки:

 • 1 чаша мед
 • 1 супена лъжица прясно настърган корен от джинджифил

Начин на приготвяне:

Трябва да излеете меда в тигана и да добавите джинджифила. Загрейте, докато достигне 85 C. Оставете тази температура в продължение на 10 минути. След това преместете от котлона и оставете за 10 минути. Веднага можете да използвате сиропа или да го оставите в продължение на 2 седмици в стъклен буркан с плътно затворен капак. Независимо как решите, препоръчително е да консумирате меда в продължение на 4-5 дни.

Сироп от мед с карамфил

Много експерти казват, че карамфилът има способността да намали зъбобола. Трябва да сложите няколко карамфила в устата и да го навлажнете със слюнка, докато не омекне. След това леко да го сдъвчите карамфил между зъбите, при които усещате болка, за да можете да получите облекчаване на болката. От друга страна карамфилът ще премахне бактерии.

Необходими съставки:

 • 1 чаша мед
 • 7 парченца карамфил

Начин на приготвяне:

Изсипете меда в тенджера, добавете карамфила и разбъркайте сместа, докато достигне 85C. Варете в продължение на 2 часа. След това трябва да сложите сместа в стъклен буркан и да я затворите добре. Консумирайте я в продължение на 4-5 дни.

Вижте още: Излекувайте се с яйца: Тези 5 болести ще бъдат победени веднага!

Сироп с ябълков оцет и мед

Ябълковият оцет е друга съставка, която може да се комбинира с мед. Той има способността да неутрализира рН на тялото и може да помогне при лечението на ангина и лошо храносмилане.

Единственият недостатък на този сироп е, че той не е толкова сладък, колкото другите.

Необходими съставки:

 • 1 чаша мед
 • 3 супени лъжици ябълков оцет

Начин на приготвяне:

Сложете от ябълковия оцет в тенджера и добавете меда. Оставете на бавен огън за 10 минути, като разбърквате добре. След това сместа се изсипва в стъклен буркан и се оставя за 2 часа. Консумирайте в продължение на 4-5 дни.

Място за съхранение

Трябва да съхранявате медът с оцет на хладно място. Не трябва да се излага на пряка слънчева светлина. Освен това се уверете, че съдът е плътно затворен!