Содата за хляб присъства в кухнята на почти всяко семейство и се използва основно за печене или почистване. Въпреки това се оказва, че тази съставка може да се използва и за медицински цели!

Натриевият бикарбонат, обикновено наричан сода за хляб, се използва в човешкото тяло, за да регулира нивото на рН в кръвта. Той влияе и върху нивата на рН на клетките и тъканите, увеличава CO2, което спомага за оксигенацията.

Ползите от хлебната сода за здравето.

 1. Премахва стомашната киселина

Алкална по своята същност, содата за хляб спомага за неутрализирането на стомашната киселина. Пиейки смес от половин чаена лъжичка сода за хляб с чаша вода, вие възстановявате баланса на pH почти мигновено. Както е установил Ото Варбург, известен лекар и лауреат на Нобелова награда, раковите клетки процъфтяват в киселинна среда и не могат да оцелеят в алкалното тяло. Ето защо, поддържането на алкалната среда в организма също ви предпазва от рак.

За да разберете дали имате ниско ниво на солна киселина в стомаха си, можете да направите лесен тест у дома. Смесете в ¼ ч.л. сода с чаша студена вода и пийте сутрин на празен стомах. Ако се оригнете в рамките на 2-5 минути, имате прекрасно ниво на солна киселина. Ако имате нужда от повече време, е много вероятно нивото ви да е твърде ниско.

 1. Намалява киселините в стомаха

Содата за хляб е евтин и ефективен начин за облекчаване на киселини и разстроен стомах. Всичко, което трябва да направите, е да добавите ½ ч.л. сода за хляб в 2 чаши вода.

 1. Елиминира инфекцията на пикочните пътища

За лечение на инфекция на пикочните пътища, разбъркайте една чаена лъжичка сода за хляб с чаша филтрирана вода и пийте сутрин преди да ядете или пиете нещо.

Вижте още: Проверете кръвоносните си съдове за 30 секунди! Ето как!

 1. Отстранява болката от подагра

Подаграта е възпалително заболяване, причинено от натрупването на пикочна киселина в организма. Смес от вода и сода предотвратява образуването на пикочна киселина, която на свой ред намалява болката при подагра.

 1. Намалява симптомите на настинка и грип

Като се има предвид, че содата за хляб е алкална по своята същност, тя ефективно алкализира организма и помага да се поддържа оптимално рН баланс в кръвния поток, което ефективно намалява симптомите на настинка и грип.

 1. Бъбречна недостатъчност.

Както беше споменато няколко пъти, содата за хляб помага да се поддържа баланс на рН. Бъбречната недостатъчност често причинява високо кръвно налягане или диабет, тъй като за бъбреците е трудно да отстранят киселините в тялото, което води до метаболитна ацидоза.

 1. Рак

Научно е доказано, че диетичните мерки за повишаване на нивото на бикарбонатите могат да повишат нивата на рН на киселинните тумори, оставяйки рН на здравите тъкани непокътнати.

Допълнителни ползи за кожата, косата и тялото:

 • Бори се с пъпки и акне
 • Избелване на зъби
 • Подобрява кожата
 • Елиминира мазна коса
 • Премахва пърхота
 • третира гъбичките на ноктите
 • премахва сърбежа