НАЧАЛО ЗДРАВЕ Шест храни, които ще подсилят и пречистят черният ви дроб

Шест храни, които ще подсилят и пречистят черният ви дроб

Шест храни, които ще подсилят и пречистят черният ви дроб
Шест храни, които ще подсилят и пречистят черният ви дроб

Ежедневно се сблъскваме с храни, които са обработени, с хранителните добавки, консерванти и замърсена околна среда. Поради това тялото ни може да изпита значителен стрес в стремежа си да поддържа нормалното ни функциониране.

Един от основните органи за неутрализиране и отстраняване на токсините от организма е черният дроб. Той регулира основните биохимични процеси в организма, уравновесява нивото химически вещества в кръвта, като в него се синтезира и жлъчката, важна за храносмилането.

Едновременно с това черният дроб е източник на жизненоважни витамини, минерали и желязо. Следователно, при функционалните нарушения на черния дроб, храносмилателните процеси се нарушават.

Ето и няколко предложения за невероятни храни, които спомагат за пречистването на черния дроб.

  1. Чесън

Независимо дали харесвате или не чесъна, факт е, че той оказва благотворен ефект върху черния дроб. По-специално, защото е мощен антиоксидант, който подобрява детоксикиращата функция на черния дроб. Аргининът е аминокиселина, която осигурява стабилността на кръвния поток в черния дроб. Чесънът съдържа и витамини В6 и С, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, предотвратяващи смъртта на чернодробните клетки.

  1. Грейпфрут

Той е богат на витамин С и глутатион, синтезиран от черния дроб. Глутатион участва в много биохимични и физиологични процеси на тялото за възстановяване на тъкани, синтеза на протеини и детоксикиращи ензими; участва в укрепването на имунната система.

  1. Зеленчуци

Зеленчуците предпазват черния дроб, неутрализират металите, химикалите и пестицидите, попадащи в черния дроб от околната среда. Руколата, спанакът и цикорията имат холеретични свойства, които помагат да се очисти тялото. Подобни свойства се срещат и в броколите, брюкселското зеле, карфиола и други кръстоцветни.

  1. Авокадо

Авокадото съдържа глутатион, витамините С, Е и К. Витамините С и Е имат мощен антиоксидантен ефект. Витамин К има противовъзпалителен ефект.

Авокадото също допринася за нормализирането на нивата на холестерола.

Вижте още: Истинската любов съществува! Уверете се сами!

  1. Орех

Орехът съдържа аргинин – аминокиселина, която осигурява стабилност на кръвния поток в черния дроб и неутрализира амоняка. Също така е богат на глутатион и омега-3 мастни киселини. Последните предотвратяват мастната дистрофия на черния дроб и стабилизират клетъчните мембрани.

  1. Куркума

Основната активна съставка на куркумата е куркуминът, която има мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект. Куркуминът е в състояние да предпази жлъчните канали и чернодробните клетки от увреждане.