НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Какво чувства човек след смъртта? Научно обяснение!

Какво чувства човек след смъртта? Научно обяснение!

Какво чувства човек след смъртта? Научно обяснение!
Какво чувства човек след смъртта? Научно обяснение!

Въпросите за впечатленията, които хората изпитват, между живота и смъртта, винаги предизвикват разгорещена дискусия и също толкова горещ интерес. Група учени от Университета в Ню Йорк изследвала подобни явления върху близнаци в Европа и Съединените щати. Участниците в проучването били изправени пред спиране на сърдечната дейност и били върнати обратно към живота. По този начин било възможно да се проведе най-голямото проучване по въпроса за живота след смъртта.

Учените са открили, че съзнанието на човек продължава да действа след клиничната смърт. Много от изследваните доброволци разказали как наблюдавали лекарите и медицинските сестри, които се опитвали да ги спасят, възпроизвели диалозите на медиците около тях и съобщили подробности, които просто не можело да се разберат по никакъв друг начин.

Впоследствие тези данни били потвърдени от медицинския персонал, който извършил манипулацията. Например, хората можели да разкажат какво говорели лекарите и медицинските сестри, въпреки че самите пациенти вече били считани за клинично мъртви по това време и със сигурност са били в безсъзнание. Тези диалози пациентите си спомняли с всички най-малки подробности.

Вижте още: Привличане на късмет с помощта на 10 позитивни думи

Трудно е да се обясни как това може да се случи. След като сърцето спре да работи, всички рефлекси на мозъка изчезват. Мозъчната кора е отговорна за процеса на мислене и обработка на информация от всичките пет сетива и нейната дейност е напълно изключена, когато човек всъщност умре. Но получената информация предполага, че след клиничната смърт в мозъка, някои процеси продължават. Изследователите скоро ще се опитат да обяснят това явление.