НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Настройте прозорците на зимен режим и спестете пари за отопление!

Настройте прозорците на зимен режим и спестете пари за отопление!

0
Настройте прозорците на зимен режим и спестете пари за отопление!
Настройте прозорците на зимен режим и спестете пари за отопление!

С появата на студеното време въпросът за отоплението на дома става по-актуален от всякога. Прозорците – това е нещото, което трябва да изолирате на първо място, и затова, както се оказа, не е нужно много.

Знаете ли, че има такова нещо като летен и зимен режим на дограмата? Ако не, то днес ще ви разкрием тази малка, но много важна тайна!

Как да преместите прозорците в зимен режим?

Тази малка тайна също ще ви помогне да спестите средства през зимата. Това е особено вярно в домовете, където няма централно отопление или когато вече е студено навън, а все още не е започнало отоплението на дома. Спестяването на пари никога не е излишно. А тайната е, че сезонният режим на вашите прозорци може да се промени.

Сезонният режим на прозорците е нещо много полезно, тъй като през лятото тази опция ви позволява да намалите налягането между външната част на рамката и гуменото уплътнение, което позволява на въздуха да циркулира по-свободно. Но в зимен режим се случва точно обратното – налягането се увеличава и топлината се съхранява вътре.

Всичко това е супер, но първо трябва да разберете дали вашите прозорци имат възможност да променят режима си. За да направите това, трябва да погледнете дали имат болтове отстрани на крилото. Ако имат дупка за шестоъгълен ключ или са в овална форма, тогава тези прозорци могат да се коригират сезонно.

Като цяло трикът е изключително прост. Просто трябва да завъртите болта надясно или наляво на 90 градуса, в зависимост от това в кой режим трябва да преведете прозорците. Направете всичко внимателно. Първо, намерете всички болтове на прозореца, номерът им може да се различава в зависимост от размера на прозореца или от производителя. Трябва да завъртите всеки болт, защото в противен случай няма да получите желания резултат.

За да промените прозореца, имате нужда от подходящ инструмент – отвертка или шестоъгълен ключ. Може да използвате и клещи, но не ви съветваме да го правите, защото могат да увредят крехкия механизъм за настройката. Тук е важно да разберете едно нещо: не е необходимо да завъртате болта докрай. Болтът трябва да се превърти точно на 90 градуса, като се ориентирате по отметката.

Ако сте направили всичко правилно, прозорецът трябва да се затваря по-плътно. Ако това не се случи – значи нещо се е объркало, проверете дали всички болтове са превъртени на правилната страна.

За да проверите колко прозорецът е натегнат, имате нужда от лист хартия. Притиснете го с прозореца и опитайте да го махнете. Ако листът излиза трудно, прозорецът е в зимен режим. Страхотно!

Вижте още: Обновете кухненските съдове с помощта на тези съвети!

Съвет

Дограмата е нещо много удобно и практично, но също така изисква грижи и настройка. Сега знаете как да промените сезонния режим на прозореца, но това не е всичко. Най-малко веднъж годишно е необходимо да смазвате всички движещи се части на рамката на прозореца с малко масло. Също така проверете колко здраво са затегнати болтовете. Тази проверка ще ви отнеме няколко часа, но прозорците ви винаги ще бъдат като нови.