НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Кората от портокал: Практични съвети какво да направите с нея!

Кората от портокал: Практични съвети какво да направите с нея!

0
Кората от портокал: Практични съвети какво да направите с нея!
Кората от портокал: Практични съвети какво да направите с нея!

Пулпата на портокала е толкова вкусна, че малко хора мислят сериозно за ползите от кората му. Портокаловата кора се оказва по несправедлив начин в кошчето и не се използва по предназначение, а има толкова много ползи. И това не е само съдържанието на витамин С, а по-скоро практичните неща, които всеки готвач и домакиня могат да направят с нея.

Портокаловата кора

Опитали ли сте да накиснете портокаловата кора за една седмица Пробвайте, няма да съжалявате...

Почистващо средство

Кората на портокала съдържа достатъчно етерично масло, за да я използвате като антибактериално и почистващо средство, в което няма съмнение за екологосъобразност.

Почистването на микровълновата фурна вече ще ви носи удоволствие. Поставете кората от портокал в купа и изсипете 300 мл вода. Поставете в микровълновата най-много за 7 минути, след което само избършете с кърпа отвътре. Можете също така да почистите печката с лимон.

Дъската за рязане се отнася към предметите, които могат бързо да се почистят с кората. Изсипете малко сол и я избършете с прясната портокалова кора.

Кафе машината отново ще свети като чисто нова, ако я измиете със следното средство: в чаша студена вода, добавете портокалова кора и две супени лъжици сол. За една минута разклатете кафеварката с портокаловите кори.

И ако имате нужда от универсален препарат за мазни петна, просто залейте портокаловата кора с оцет и я накиснете за една седмица, след което излейте течността в пулверизатор.

Дори и за съдомиялната машина ще ви трябват портокалови кори, за да избегнете сапунените петна върху кухненските прибори.

Чай

Класическият черен чай се комбинира с много подправки. Вкусният му вкус буквално се слива с изразения аромат на портокаловата кора. Още малко карамфил и вашият изключителен чай е готов.

Подправка

Не само в чайовете и лимонадите, но и в ястията! Портокаловата кора в този случай трябва да се изсуши на слънце или във фурната и да се настърже на ренде. Тя много подхожда на месото, особено на птичето месо. И ако не сте се опитали да я добавите към горчицата, то това кулинарно откритие жадува за вас.

Есенция

Известно е, че пресните корички излъчват силен аромат. Те насищат въздуха с полезни етерични масла, които отблъскват насекомите. Това свойство е полезно в ежедневието, защото дори един молец ще се уплаши от този мощен инструмент.

Не купувайте ароматни свещи, ако имате портокали у дома. Внимателно измийте плода, за да получите купа от кората. Като фитил използвайте опашката, която обикновено остава при почистване. Налейте зехтин вътре, оставете го да проникне във фитила и го запалете.

Вижте още: Направете си сутиен без гръб. Прекрасна идея, която да опитате!

Захаросани плодове

И за десерт – портокалови захаросани плодове! Потопете нарязаните корички във вода за ден-два, няколко пъти сменяйте водата. След това изсипете ароматната вода, оставете я да заври и гответе за 20 минути. Пригответе сироп (половин чаша захар за чаша вода) и сварете коричките в него, докато не станат прозрачни. След това прецедете и оставете да изсъхнат (можете да ускорите процеса във фурната).

Колко потенциал е скрит в един плод! Но това също е и козметичен продукт – портокаловото масло изсушава мазната кожа и я пречиства дълбоко. И все пак портокалът е чудесно допълнение за коледната маса, така че не забравяйте колко прекрасно нещо са портокаловите свещи. Запазете идеите си и ги споделете с тези, които биха могли да ги приложат.