НАЧАЛО ЗДРАВЕ Вижте кои лекарства не са съвместими с определени продукти

Вижте кои лекарства не са съвместими с определени продукти

0
Вижте кои лекарства не са съвместими с определени продукти
Вижте кои лекарства не са съвместими с определени продукти

Днес много хора приемат лекарства. Някои ги приемат от време на време, за лечение на определена болест, а други – постоянно, поради хронични заболявания. Медицинските продукти са предназначени да гарантират, че човек ще бъде здрав.

Но понякога ефектът от тези лекарства е неприятен. Всички странични ефекти на лекарството са изброени в листовката, както и предупреждения за това какво да не се прави, когато се приема определен тип лекарство. Понякога страничните ефекти могат да бъдат много страшни. Например, лекарство за астма причинява суицидни мисли.

Но знаехте ли, че хранителните продукти, които употребяваме всеки ден, могат да повлияят на вашите лекарства и на тялото като цяло?

Оказва се, че използването на определени храни може да има неочаквани последици при взаимодействие с определени лекарства в организма. Ние не говорим за нездравословна храна. Това може да се случи и когато ядете здравословни храни.

Ако информацията по-долу ви засяга, говорете с Вашия лекар, който трябва да каже какво е най-добре за Вас.

Ако приемате лекарство за високо кръвно налягане…

… избягвайте бананите. Тези лекарства, както и бананите, увеличават количеството калий в организма. Калият е много полезен за вас, но ако е прекалено голямо количество, той може да предизвика сърдечни усложнения, включително неравномерно или бързо сърцебиене. Не забравяйте, че много калий се съдържа и в билките, портокалите и заместителите на солта.

Ако приемате лекарства за понижаване на холестерола…

… избягвайте грейпфрут и сок от грейпфрут. Сокът от грейпфрут може да доведе до повишаване на нивото на това лекарство в кръвта, което ви прави по-податливи на страничните му ефекти.

Грейпфрутът може да усложни действието на други лекарства, така че, ако го обичате и в същото време приемате лекарства, говорете с Вашия лекар.

Ако приемате лекарство за сърдечна недостатъчност…

… избягвайте бонбони от женско биле. Лакрицата понижава нивото на калий в тялото. Това може да повиши риска от нежелани реакции, свързани с дигоксин, който се използва за лечение на сърдечна недостатъчност и нарушения на ритъма.

Лакрицата потиска ефективността на някои лекарства, включително лекарства за високо кръвно налягане, за разреждане на кръвта, болкоуспокояващи и контрол на раждаемостта.

Ако приемате антикоагуланти…

… избягвайте сока от червена боровинка. Някои проучвания показват, че при пациенти, които пият сок от червени боровинки и приемат антикоагуланти, кръвта се разрежда, което може да доведе до усложнения.

Ако приемате хапчета за разреждане на кръвта…

… избягвайте спанака. Спанакът и други зелени листни зеленчуци, съдържащи витамин К и могат да повлияят на антикоагуланти, което ги прави по-малко ефективни и повишават риска от съсирване на кръвта. Броколи, зеле, както и други тъмнозелени зеленчуци също трябва да се избягват.

Ако приемате тетрациклинови антибиотици …

… избягвайте млечни продукти. Калцият в тези продукти може да повлияе на правилното абсорбиране на антибиотиците и в резултат на това те стават по-малко ефективни.

Ако приемате лекарство за бактериални инфекции …

… избягвайте колбаси и пушени продукти. Комбинацията от продукти, съдържащи аминокиселината тирамин, с лекарства срещу бактериални инфекции, може да доведе до опасни нива на кръвното налягане.

Тази аминокиселина се съдържа в пушените продукти, в сушената наденица и в топеното сирене. Тя може да се намери и в банани, авокадо, шоколад и алкохол.

Ако приемате лекарство за щитовидната жлеза …

… избягвайте орехите. Орехите, заедно с други храни с високо съдържание на фибри, като например соевото брашно, могат да попречат на тялото ви да реагира правилно на лекарства.

Много лекари препоръчват да се приемат лекарства за щитовидната жлеза преди лягане – така че тялото да има достатъчно време, за да ги усвоява.

Вижте още: Изчистете паразитите от организма си за 3 дни!

Организмът при всички хора е различен и реагира по различен на лекарствата. Ето защо, ако имате някакви въпроси относно лекарството или храненето – консултирайте се по-добре с Вашия лекар.