НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Лимонът като аромотерапия – ползи и приложения!

Лимонът като аромотерапия – ползи и приложения!

0
Лимонът като аромотерапия - ползи и приложения!
Лимонът като аромотерапия - ползи и приложения!

Лимонът е чудесно средство за ароматерапия, което подобрява концентрацията, намалява нивото на стрес и влияе положително на дихателната система. Съвсем спокойно може да се нарече универсален плод, тъй като може да изпълнява функциите на пастата за зъби, на почистващо или козметично средство. И можете да го сложите до леглото си през нощта. Каква полза имате?

Ето защо през нощта трябва да поставите лимон до леглото

  1. Подобрява дишането

Лимонът съдържа антиоксидантни и антибактериални свойства. Лимонът в близост до леглото при хората с астма или настин улеснява дишането и изчиства дихателните пътища.

  1. Подобрява качеството на въздуха

Лимонът дава осезаем цитрусов аромат, така че пространството около леглото ви ще бъде приятно ароматизирано. И наистина може да подобри качеството на въздуха, поради своите прочистващи качества.

  1. Облекчава болките

Етеричните масла от лимон могат да премахнат или да сведат до минимум болката. Изследванията показват, че хората с рак, главоболие и ревматоиден артрит се нуждаят от по-малко болкоуспокояващи лекарства, докато прилагат лимонена ароматерапия.

Ето защо през нощта трябва да поставите лимон до леглото

  1. Намалява стреса

Ароматерапевтите наричат ​​лимона “убиец на стреса”. Този плод стимулира производството на серотонин или хормона на щастието. Между другото, повечето рецепти на антидепресантите са “настроени” да влияят точно върху серотониновите рецептори. В допълнение, серотонинът отговаря за настроението ви – дали ще сте спокойни или не,  така че лимонът в това отношение може да изиграе много положителна роля.

  1. Намалява кръвното налягане

Етеричното масло от лимон подобрява кръвообращението и съответно намалява кръвното налягане. Въпреки че самият лимон не е етерично масло, ефектът от подобряването на кръвообращението все още продължава.

  1. Борба срещу насекоми

Ето защо през нощта трябва да поставите лимон до леглото

Насекоми – особено мравки и комари – мразят миризмата на лимон и цитрусови плодове като цяло. Сложете от кората на лимона на закрито в близост до прозорците, за да отблъснете нощни атаки от комари. Мравките също бягат от цитрусови плодове. Можете да сложите предварително от кората на лимона или просто да нарежете няколко резенчета лимон и да ги оставите в чинийка в стаята.

Вижте още: Сърдечен удар – как да се предпазите от появата му?

 Подготовка на лимона

Вземете дъска за рязане и поставете лимона изправен. Ако лимонът е нестабилен, отрежете върха така, че да стои здраво и да не се изплъзва от ръцете ви. Нарежете го по цялата дължина. След това обърнете лимона на 90 градуса и отново направете надлъжни разрези. Вече може да ползвате лимона за ароматерапия!