НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Поставете грубиянина на мястото му с една фраза!

Поставете грубиянина на мястото му с една фраза!

0
Поставете грубиянина на мястото му с една фраза!
Поставете грубиянина на мястото му с една фраза!

Как да се справите с грубиянина? Няколко фрази, които ще ви бъдат от полза в конфликтна ситуация!

Вашият колега на работа е най-неприятният човек, който познавате? Непрекъснато се опитва да ви нагруби, разваля настроението ви и се сърди? Поставете грубиянина на мястото му с една фраза! С такива хора трябва да можете да общувате правилно, да отблъсквате ударите им и в същото време да не подценявате себе си.

„Ако някой ви е нагрубил, усмихнете му се. Когато съхраните радостта си, грубите хора губят силата си“. (Джоел Остин). Не познавам нито един човек, който да не е попадал в контакт с груби или неприятни хора. Ако няма такива хора сред приятелите или познатите ви, то те ще бъдат на работата ви.

Понякога дори най-близките хора могат да бъдат груби: родители, роднини, съпрузи, деца. Разбира се, нетактичността, арогантността и негативността оставят своя отпечатък върху сърцето, понякога боли, но с тези хора трябва да общувате правилно, да отблъснете въздействието им и в същото време да не подценявате себе си.

1) Кажете “благодаря”

Някой ви е изкрещял? Направили са ви обидна или несправедлива забележка? Кажете “благодаря” в замяна. Но без да се ядосвате, спокойно. Така ще отхвърлите гнева на противника и същевременно ще покажете своята зрялост. Обвинението сте го чули, взели сте го под внимание, но сте решили да не се обиждате. Не оставяйте негативизма да поеме контрола върху вас и не се захващайте с контрааргументи. Браво! Целият гняв остана в лицето, което се опита да го хвърли към вас.

2) “Оценявам вашата гледна точка”

Този отговор показва, че приемате критика от гледна точка на разума, а не на емоцията. Според психолозите, ако човек прави груби коментари по адрес на някого, то той има вътрешни проблеми. Нямате никаква връзка с тези проблеми, затова не слизайте на нивото му. При един спокоен и достоен отговор, дори и грубите хора ще реагират с уважение.

3) Приключете разговора

Ако смятате, че емоциите затъмняват очите ви и да реагирате учтиво и твърдо, не е по силите ви – спрете разговора. От една страна, няма да развалите човешките си взаимоотношения, от друга – ще покажете, че комуникацията с този тон е неприемлива за вас.

9 начина красиво да реагирате на грубостта, без да загубите достойнството си!

4) Защо решихте, че е важно? Наистина ли искате да ви отговоря?

Задайте този въпрос със спокоен глас и ще видите, че врагът ще бъде обезоръжен. Като правило грубите хора не се стремят към конструктивни цели, а просто се опитват да унижат събеседника си. Вашият противник е малко вероятно да има готов отговор, особено ако наблизо има непознати. Ако отговорът на втория въпрос е “да”, тогава просто кажете: “Вие очевидно сте имали труден ден?”

5) Това почти обиди чувствата ми

Тази фраза, изречена с нотка на сарказъм, показва, че не взимате присърце нападките на някой друг. Грубиянинът едва ли ще ви каже нещо друго, виждайки, че неговата грубост не успява да ви повлияе.

6) Прав сте

Грубият човек просто няма да има какво да каже. Той ви призовава на словесен дуел и вие признавате неговата правда. Може би това ще предизвика вътрешно раздразнение в него, но като цяло конфликтът ще бъде изчерпан.

7) Винаги имате в запас, да кажете нещо лошо, нали?

Този отговор е съвсем емоционален, но в същото време няма да ви позволи да слезете на нивото на човека, който се опитва да ви обиди. Всъщност така прехвърляте вниманието върху човека, който е изрекъл обидите и му показвате собственото му отражение.

 8) Аз обичам себе си, но обичам и теб.

Тази фраза трябва да се използва по време на конфликти с близки хора. Кажете я с добро и няма да загубите нито човешките отношения, нито достойнството си. Когато човек среща доброто и любовта в отговор на негативното, той става слаб и безпомощен. Гневът избледнява с течение на времето, а на негово място идва усещането за разкаяние.

Вижте още: Плач: Ето какво казват психолозите за хората, които ронят сълзи!

9) Просто се засмейте!

Да се засмеете в лицето на грубиянина е най-доброто средство за защита. Вашата леля седи и критикува живота ви? Смейте се! Спомнете си история, в която сте се изложили или не сте се представили в най-добрата светлина? Смейте се! Самоиронията, като правило, поставя грубиянина в неловкост и го кара да се притеснява.

И помнете: когато към вас се отнасят грубо или нагло, проблемът не е във вас, а в човека, който се държи по този начин. Той показва истинското си лице. Така че не взимайте всичко присърце!