НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да премахнете петна по дрехите в домашни условия?

Как да премахнете петна по дрехите в домашни условия?

0
Как да премахнете петна по дрехите в домашни условия?
Как да премахнете петна по дрехите в домашни условия?

Със сигурност сте изпитали неприятно усещане при вида на досадните петна върху любимата си блуза или панталони, още повече, ако се наложи да се разделите с дрехата, която обичате заради тях. Но не е нужно да изхвърляте дрехите си веднага, защото много от петната лесно се отстраняват дори без намесата на химическо чистене. С тях със сигурност можете да се справите и сами. Но трябва да направите тази процедура внимателно, за да не развалите любимата си дреха още повече.

Практични съвети

Преди да започнете да премахвате петната, трябва да установите техния произход и състав. Много пресни петна лесно изчезват след измиване със сапун, сода или други детергенти. На по-старите от тях понякога успяват да въздействат сложните химически съединения. В този случай е важно да установите последствията от обработката – дали структурата и цвета на тъканта ще се променят. За да направите това, е необходимо дрехата да се обработи с химикал на малко забележимо място.

По-добре е да премахнете петната от обратната страна, като сложите на предната част бяла кърпа.

При почистване използвайте памучен плат, кърпа или твърда четка. За да избегнете появата на петна поради химичните вещества, намокрете с вода тъканта около петната или поръсете с талк, може и нишесте. При малките петна нанесете средството с пипета или дървено шишче. Големите петна потъркайте от ръбовете към средата. Ако се опитате да триете от центъра, шансовете петната да се разпространят, са големи.

За да премахнете мазното петно, можете да използвате амоняк, разреден с вода и препарат, след което да изгладите през чист бял плат. Също така, можете да се справите с подобни места, като поставите проблемното място между слоеве от хартия и да изгладите с ютия.

За да премахнете мазните петна от дрехите, незабавно забършете замърсената област със зъбен прах, талк или креда, покрийте с чист лист бяла хартия и натиснете с нещо тежко. След няколко часа трябва внимателно да почистите замърсената зона.

Мазнините петна от консервирана храна, риба, сосове или мляко се отстраняват със сапунен разтвор. Ако мръсотията е стара, опитайте се първо да нанесете топъл глицерин, а след това внимателно изперете.

Петна от яйца

Никога не изтривайте нещо, изцапано от яйца в топла вода: яйцето ще се „свари“ и ще бъде невъзможно да го премахнете от тъканта. За да махнете жълтите петна от яйца, измийте дрехите си със студена вода, навлажнете памучен плат с вода и оцет, избършете замърсеното място и след това изперете в гореща вода.

Прясното петно от яйце поръсете изобилно със сол и навлажнете с малко вода. След известно време изчистете солта с четка.

Петна от напитки

За да се справите с петната от чай, просто поръсете замърсената зона със захар, оставете за един час, а след това просто изперете.

Петната от вино, кафе, какао и шоколад могат да бъдат отстранени с разтвор от една супена лъжица амоняк и един литър вряла вода. С тампон внимателно почистете петното с кръгови движения от ръбовете към центъра и след това изплакнете с чиста вода.

Петното от вино трябва да се поръси възможно най-бързо със сол или да се попие със салфетка, така че да не се разпространи.

Петната от бира се изпират в сапунен разтвор.

Петна от плодове

Петната от грозде, череши и червено вино могат лесно да бъдат отстранени, ако ги залеете с вряла вода, докато изчезнат напълно. Плодовото оцветяване може да бъде премахнато, ако го поръсите със сол, оставите го в гореща вода в продължение на няколко минути и изперете с препарат.

Петната от плодове се отстраняват и ако ги накиснете в горещо мляко, а след това ги изплакнете с вода. Останалите стари петна се опитайте да отстраните с лимонена киселина.

Петна от трева

Свежите зелени петна избършете с одеколон. Ако петното е старо, го третирайте със смес от 30 мл парфюм и 10 мл амоняк.

Петна от пот

За да премахнете петната от пот, разтворете една супена лъжица сол в чаша вода и избършете петната с получения разтвор. Също така се опитайте да изчистите петното с 6% оцет или лимонов сок, след което изперете.

Петна от кръв

Плат, изцапан с кръв, в никакъв случай не може да бъде изчистен с гореща вода. Такива петна се отстраняват по-добре, ако държите дрехите в солена студена вода в продължение на няколко часа, а след това ги изперете с топла вода.

Петна от боя

Ако замърсяването не е прекалено голямо, навлажнете петното с терпентин, керосин или ацетон, след което го избършете със спирт, докато изчезне.

Старите петна се третират с терпентин и сода, и се изплакват с топла вода. Водоразтворимата боя се отстранява с кърпа, предварително напоена с разтвор от равни пропорции вода и оцет.

Петна от парафин и восък

За да премахнете петната от свещ, първо трябва да изтриете восъка от тъканта, а след това на лицевата страна и върху обратната страна да поставите хартия и да приложите не много гореща ютия. Хартията трябва да се сменя, докато петното не изчезне.

Вижте още: 12 начина да изчистите целия си дом с помощта на сол

Петна от козметика

Петната от козметични продукти с мастно съдържание върху коприна и вълнени тъкани се отстраняват по същия начин, както мазните петна. Петната от други козметични продукти върху бял памук, лен и вълнен плат се отстраняват с амоняк и се изплакват с вода.

Петна от химикал и туш

Опитайте се да премахнете петната от химикал със спирт или оцет. Петната могат да бъдат отстранени от дрехите и ако се накиснат в прясно или сухо мляко.

Премахване на дъвка

Ако дъвката се е залепила за дрехите ви, не я търкайте, а я сложете в продължение на няколко часа в хладилника. Дъвката ще замръзне и лесно ще се отдели от тъканта.