НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Идея за килимче от тениски! Просто вижте каква красота!

Идея за килимче от тениски! Просто вижте каква красота!

0
Идея за килимче от тениски! Просто вижте каква красота!
Идея за килимче от тениски! Просто вижте каква красота!

Искам да споделя с вас една идея. Може би ще ви бъде интересно.

Мисля, че във всяка къща домакинята има много дрехи, които се натрупват в категорията “и внезапно започнах да нося нещо по-удобно”. Не се обиждайте – съдя по себе си. Аз, например, събрах приличен брой трикотажни тениски и пуловери от децата си. Не отдавна се замислих как е по-рентабилно да ги рециклирам. Да ги превърна в дрипи и парцали ми дожаля.

И накрая, в навечерието на раждането на първата ми внучка, ми дойде идея да направя меко килимче от тях. И днес искам да ви го представя.

За да направим килимче, имаме нужда от:

 • Лепило.
 • Ножици.
 • Игла и конец.
 • Шаблон под формата на кръг с диаметър 12 см.
 • Трикотажни изделия (тениски, потници).
 • Дебел плат с размер 1,6 м на 1,6 м.
 • Дунапрен.
 • Синтепон – нетъкан текстил.
 • Мушама 1 м на 1 м.
 • Памучен плат 1 м на 1 м.
 • Цип с дължина 1 м.

Така че, нека да започнем. Предварително подгответе всички необходими неща (тениски, пуловери и др.). Изрежете кръгове в различни цветове плат, като използвате за тази цел шаблона и маркер.

За моя килим използвах около 30 детски тениски и пуловери. Между другото, също използвах няколко дрехи и на моя племенник.

С помощта на прост шев с игла тип “тропоска“ направих линия около кръга, като оставих място до ръба 0,5 см. Процесът е толкова прост, че можете да привлечете вниманието и на по-големите си деца. Двете ми дъщери помагаха с това от време на време.

Във всеки кръг поставете пълнеж (синтепон), зашийте с конец и трябва да получите мека топка.

С тези топки започнах да покривам плата с диаметър 1,6 м. Не се притеснявайте използвах около петстотин броя топчета. За пълнежа използвах старо одеяло, остатъци вата, пух от стари възглавници, което също си беше един вид рециклиране.

Когато приготвяме достатъчен брой топки имаме нужда от цвят. Можете да започнете да ги залепяте с горещо лепило или силикон. Възможно е, разбира се, да ги зашиете, но аз съм твърде мързелива… Моята идея беше килимчето да има дъга, така че започнах с нея.

Залепях топките плътно в шахматен ред, започвайки от ръба на нашия кръг.

Процесът на залепване го извърших на пода поради размера на продукта. За да предотвратите повреда на пода от горещото лепило, поставете картон под основата.

Залепяме всички топки, съгласно първоначалния план, след което зашиваме в средата матрак от порест дунапрен с диаметър 1 м и дебелина 3-4 см. Честно казано, просто си отдъхнах, а и резервите от дрехи свършиха.

От подходящ плат с рисунка направих кръгла торба за матрака с цип.

Вижте още: Преборете лошата миризма с ароматизатор, направен от вас!

Изработването на килима е дълъг и труден процес, но резултатът си заслужава! Това е любимо място за игрите на моята внучка.

Този метод може да се използва за производството на други изделия. Опитайте се да направите детско столче, с което можете да украсите всяка детска стая. Тази снимка от интернет ме озари с вдъхновение, което не ми даде спокойствие!

Пожелавам на всички творчески успехи! Споделете статията с приятелите си!