НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Целувате иконите в църквата? Ето защо това е опасно!

Целувате иконите в църквата? Ето защо това е опасно!

0
Целувате иконите в църквата? Ето защо това е опасно!
Целувате иконите в църквата? Ето защо това е опасно!

Иконите в църквата… Изглежда, че в тях може да се крие опасност! Вярващите понякога преминават десетки хиляди километри, за да се докоснат до тях, молят се и целуват изцелителния светец.

Но замисляли ли сте се колко хора през деня, седмицата или дори месеца, са докоснали също емблематичния лик с ръцете си, с част от лицето си и дори с устните си? И би било добре да се замислим…

От темата за нечистоплътните икони се заинтересувала студентка в Британското висше училище по дизайн. В рамките на проучването тя и нейна приятелка се занимавали с анализи на иконите в московските църкви.

Експериментът се провел в Москва, но най-важният атрибут във всяка църква, е възможно да даде същия резултат, ако се вземат проби от иконите и в други градове.

Студентката говори за проекта и целта на изследването: “Целта на нашия експеримент не беше да покаже, че църквата е една голяма бактерия. Този проект не отрича Бог, става въпрос за участието на хората. Ясно е, че вярата на онези, които ходят на църква всеки ден, е по-силна от идеята, че иконата е мръсна.

Моята приятелка също целува икони в църквите. След проекта обаче каза, че следващия път ще се замисли. Освен това аз се интересувах от хората и от цикъла, в който иконата действа като център.”

Вижте още: Какво да правите с кестените? 10 незаменими съвета!

Общо момичетата обиколили 6 църкви и изследвали 10 икони:

Повечето от тях се оказали благоприятни за развитието на следните болести: стафилококи, стрептококи, ешерихия коли. Момичетата не са намерили сифилис или антракс, но това не означава, че не трябва да се страхувате от бактериите. Ако имате слаб имунитет, те могат да ви навредят!

Ще бъде добре, ако хората, както във фитнеса, внимателно проследяват хигиената и избърсват иконите със салфетка и дезинфектант. В крайна сметка, християнството ни учи да обичаме ближния. Защо да забравяме това в църквата?