НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Погрижете се за обувките си с тези 14 полезни съвета!

Погрижете се за обувките си с тези 14 полезни съвета!

0
Погрижете се за обувките си с тези 14 полезни съвета!
Погрижете се за обувките си с тези 14 полезни съвета!

Обувките са нещо, което не може да бъде спасено. Естествено, след като сте похарчил прилична сума за обувки, искате да ги носите по-дълго.

Няма от какво да се срамувате, по-добре е да носите един добър чифт обувки в продължение на няколко години, отколкото да си сменяте всеки сезон, но да купувате по-евтини с по-ниско качество.

В тази статия ще ви кажем как правилно и ефективно се грижите за новия чифт обувки без специални инструменти!

1) Върнете белотата на подметката. Пастата за зъби е полезна не само за зъбите, но и за маратонките, които трябва да станат отново бели. Вземете една стара четка за зъби и нанесете малко количество паста за зъби, след което почистете добре. Същият инструмент може да се използва за почистването на платнени обувки – втрийте пастата в текстила, оставете за 15 минути и почистете с влажна кърпа.

14 полезни съвета, свързани с обувки. Те наистина работят, вижте внимателно!

2) Как да почистите кожените обувки? За изделията от кожа е подходящ медицинският спирт. Той се продава в аптеките, но имайте предвид, че не се нуждаете от етанол и изопропанол (тази точка винаги може да бъде изяснена от продавача). Ако има образувалото се петно върху обувките, просто го избършете с памучен плат, напоен с този спирт, и оставете за половин час.

3) Свежестта на обувките е гаранция за добро самочувствие. Преди да си легнете, сипете малко сода за хляб в обувките и оставете за през нощта, а на сутринта ще трябва да ги почистите – содата поглъща всякакви миризми.

4) Пилата за нокти е не само за маникюр. Мръсните петна върху велурените обувки перфектно се почистват с помощта на обикновена пила за нокти. За най-добър ефект, първо вземете суха кърпа, опитайте се да изтриете петното, колкото е възможно повече с нея и след това почистите с пилата. Не е необходимо прекалено силно триене.

5) Оцетен разтвор за обувки. Благодарение на киселинните си свойства, оцетният разтвор не само помага да се премахнат неприятните миризми, но и неутрализира солта. Разредете 1/3 чаша оцет с 1 литър вода и щедро навлажнете един парцал. Обвийте обувките с парцала и оставете за няколко часа, след което избършете обувките с чиста, влажна кърпа и ги изсушете естествено.

6) Върнете блясъка на лачените обувки. Вазелинът ще ви помогне в това. Той е евтина алтернатива на марковите продукти за грижа за обувките. Избършете ги правилно, като обръщате повече внимание на драскотините и малките недостатъци.

7) Овесено брашно срещу петна върху велур. Маслените петна, които често се появяват по обувките от велур, лесно се отстраняват с овесено брашно. Вземете малко брашно и го втрийте в петната, оставяйки го за половин час. След това просто почистете с парче плат.

8) Разтеглете обувките във фризера. Ето още един начин да разширите твърде тесните обувки. Използвайте студено. Ще ви трябват 2 пакета, които трябва да напълните с вода и да ги поставите в обувките. Оставете обувките във фризера за през нощта и на сутринта оставете ледът да се стопи естествено в продължение на 20 минути.

9) Разтегнете обувките си със сешоар. За да направите обувките удобни и перфектно прилепнали по краката си, ще ви трябват здрави чорапи и сешоар. Обуйте чорапи, след това обувките си и загрейте със сешоара.

10) Шкурка против хлъзгане. За да избегнете проблеми с подхлъзването с новите обувки, обърнете внимание на следното – веднага след като сте си купили обувки с плоски подметки, ги изтъркайте с шкурка. Това води до абразивен слой, който няма да ви позволи да се плъзнете и да паднете.

11) Защита срещи пришки. Всеки от нас поне веднъж в живота си е протривал краката си в нови обувки, но се оказва, че това може лесно да бъде избегнато, ако натриете проблемните области с обикновен стик дезодорант.

12) Залепете пръстите си, когато носите обувки с токчета. Звучи странно, но жените знаят, че честото носене на обувки в крайна сметка деформира крака им. Не е ли по-лесно да избегнете болката и веднага да направите краката си “подходящи” за тесните обувки? Обикновената лепенка ще помогне… Разбира се, не бива да злоупотребявате с този метод, но за едно “излизане” е подходящ.

Вижте още: 15 интересни приложения на пластмасовите касетки!

13) Водоустойчиви обувки. Този съвет е еднакво добър и за обувките от кожа, и за спортните обувки. За да ги направите водоустойчиви, ги намажете с обикновен пчелен восък. Много тънък слой е достатъчен, за да ви защити за дълго време.

14) Успокойте краката си. Ако все още сте претрили краката си, чаят ще ви помогне. Но не да го пиете, а да накиснете краката си в него. Ваната с чай ще успокои уморените крака, ще премахне отока и в същото време ще облекчи болката в проблемните места.