НАЧАЛО ЗДРАВЕ Скованост в ръцете: 7 възможни причини за нейното възникване

Скованост в ръцете: 7 възможни причини за нейното възникване

0
Скованост в ръцете: 7 възможни причини за нейното възникване
Скованост в ръцете: 7 възможни причини за нейното възникване

Разбира се, всеки е бил изправен пред такъв проблем като скованост на ръцете, което е придружено от усещане за леко изтръпване или парене. Обикновено такъв проблем възниква, когато нервните окончания и съдовете се свият. Понякога изтръпването на ръцете може да бъде първият симптом на тежко заболяване, изискващо медицинско лечение.

Възможни причини за загубата на чувствителност в ръцете:

1) Цервикална остеохондроза. Компресирането на нервите в гръбначния стълб предизвиква изтръпване в ръцете, главоболие, загуба на координация.

2) Множествена склероза. Поради поражението на нервните мембрани на мозъка и гръбначния мозък, има нарушение на преминаването на нервните импулси. Поради това чувствителността на човек намалява, може да има изтръпване в ръцете.

3) Карпално-тунелен синдром. Постоянно повтарящите се движения с пръстите предизвикват подуване на сухожилията. Нервните окончания в каналите са компресирани, имате усещане за скованост на ръцете.

4) Тромбоза на вените. Образуваните кръвни съсиреци забавят кръвотока, поради което се забавя доставката на веществата, необходими за правилното функциониране на крайниците. Тромбозата може да причини подуване, гангрена и разкъсване на тромби. При най-малкото съмнение за тромбоза се препоръчва да се консултирате със специалист за пълна диагностика и назначаване на адекватна терапия.

5) Захарният диабет и анемията предизвикват забавяне на кръвообращението в крайниците, което предизвиква скованост в ръцете.

6) Невралгия на брахиалния плексус, различните видове възпаление на раменните тъкани предизвикват силна болка, загуба на чувствителност в ръцете.

Вижте още: Смес, която може да предотврати инфаркт! Запомнете тази рецепта!

7) Инсулт. Той се смята за най-опасната причина за изтръпване в ръцете. Ако страдате от изтръпване не само в ръцете, но и в краката, имате чести главоболия, проблеми със зрението и с  говора, объркване – задължително потърсете лекарска помощ.

Ако сте загрижени за изтръпването в ръцете си, по-добре е да отидете в медицинска институция, за да диагностицирате и идентифицирате причината за сковаването. Навременното предписано лечение може да ви предпази от появата на хронични заболявания. Грижете се за себе си и бъдете здрави!