НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Конденз по тръбите? Ето как да се отървете от него!

Конденз по тръбите? Ето как да се отървете от него!

0
Конденз по тръбите? Ето как да се отървете от него!
Конденз по тръбите? Ето как да се отървете от него!

Никак не е приятно, ако по тръбите в банята или тоалетната постоянно се появява конденз. Първо, водата капе на пода и е необходимо да я почиствате от време на време, и второ, поради конденза, животът на тръбите се съкращава. Кондензът също така стимулира образуването на мухъл, което може да доведе до алергични заболявания и накрая – той просто не е естетически приятен.

Причините за появата на конденза по повърхността на тръбите са няколко. Преди да се отървете от конденза по тръбите, трябва да разберете причините за появата му.

Обща причина. Общият тръбопровод, разположен в земята, има температура, по-ниска от температурата в апартамента. Следователно, в резултат на температурната разлика, малките капчици вода се образуват по повърхността на тръбите.

Как да се отървете от конденза?

Ако имате метални тръби в банята или тоалетната, ги боядисвайте ежегодно. Важно! Боята трябва да се нанася само когато студената вода е изключена и тръбите са сухи. Образуването на конденз върху тръбите се улеснява постоянното поради изтичането на студена вода от резервоара на тоалетната чиния или от смесителя в банята. Постоянното изтичане на студена вода също така спомага да се поддържа ниската температура на тръбите. За да се отървете от конденза, е достатъчно да отстраните изтичането от резервоара за отводняване или да поправите смесителя.

Ако кондензът продължи да се образува, тогава причините могат да бъдат същите, само че при съседите. За да се справите с този проблем, е достатъчно през нощта, когато няма голямо количество вода, да “подслушате” тръбата. Ако чуете как непрекъснато водата се движи, вашите съседи имат проблем във водопроводните инсталации. Докато не го разрешат, ще имате конденз по тръбите.

Следващата причина за образуването на конденз се дължи на факта, че помещението е с висока влажност. Влажността от 40-50% се счита за нормална. Направете експеримент: оставете вратата отворена през нощта в стаята, в която се наблюдава конденз. Ако тръбите са сухи на сутринта, проблемът е в лошата вентилация.

Проверете смукателната вентилация. Поставете лист хартия на вентилационната решетка, предварително нарязан на малки ленти. Ако хартията не се движи изобщо или само слабо се задвижва, е необходимо да почистите или смените вентилацията си.

Също така, ако вентилацията не работи или не работи достатъчно, то е възможно да монтирате на мястото подходяща вентилационна решетка, която може да се пуска чрез бутон или автоматично при включването на таймер или влагомер (сензор за влажност).

Вижте още: Обувките ви ще бъдат като нови с тези прости трикове!

За да се отървете от конденза, можете да поставите тръбите в специален изолационен материал.

Ако обаче нямате такъв под ръка, можете да направите следното: купете монтажна пяна и гофрирана тръба с диаметър, малко по-голям от вашите тръби. Отрежете по дължина и поставете върху проблемната тръба. След това образувалото се пространство запълнете с монтажна пяна.

В повечето случаи описаните от нас методи са достатъчни, за да се отървете от конденза по тръбите. Надяваме се, че след като прочетете статията, сте разбрали защо се образува конденз и какво трябва да направите, за да се отървете от него.