НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Премахнете мазнините в кухнята с тези 12 полезни трика!

Премахнете мазнините в кухнята с тези 12 полезни трика!

0
Премахнете мазнините в кухнята с тези 12 полезни трика!
Премахнете мазнините в кухнята с тези 12 полезни трика!

1) Отстранете мазнините и саждите от аспираторите за 15 минути! За да направите това, първо разглобете решетката. След това, я накиснете за 15 минути в разтвор от вода, сол и лимонена киселина (в 1 литър вода разтворете 4 супени лъжици сол и 3 супени лъжици лимонена киселина). Ако мазнините и саждите не могат да бъдат премахнати по този начин, опитайте да кипнете решетката в разтвора.

2) Изчистете изгорялата тенджера с активен въглен! За тази цел трябва да раздробите няколко таблетки на прах и да ги изсипете на замърсеното място. След 20 минути добавете малко студена вода. След половин час можете да измиете съда и да отстраните остатъците от лекарството.

3) Всеки собственик на мутикукър знае, че нагревателният елемент на устройството трябва да бъде непрекъснато чист. Но какво ще стане, ако храната остане там? За почистването на нагревателния елемент ще ви помогнат чист парцал и сода за хляб. За да направите това, накиснете мокър парцал в сода за хляб и почистете замърсената повърхност. След това с чиста, влажна кърпа извадете остатъците и изсушете нагревателния елемент.

4) Измийте хладилника и елиминирайте неприятните миризми с разтвор от оцет и вода в равни пропорции. След измиване препоръчваме да не използвате хладилника незабавно, а да го оставите да се проветри няколко часа.

5) По-радикален метод – почистване на хладилника с амоняк. След като сте избърсали стените, оставете хладилника на въздух през целия ден.

6) За измиването на плочките от мазнините ще ви помогне следното ефективно решение. Разтворете в 4 литра топла вода 4 супени лъжици боракс, 100 милилитра оцет и 100 милилитра амоняк. С полученото средство навлажнете повърхността и изтъркайте леко. Плочките ще засияят!

7) Почистете кухненските шкафове от мазнините със смес от растително масло и сода (съставките трябва да бъдат смесени в равни пропорции). Върху замърсената повърхност трябва да поставите средството и да оставите да действа 30 минути. След това е необходимо да премахнете сместа с помощта на гъба.

8) Най-лесният начин бързо да измиете миксера си! За да направите това, веднага след употреба на устройството, добавете в купа малко вода и няколко капки препарат за почистване на съдове. Включете миксера и задръжте бутона за 20 секунди. След указаното време, изплакнете бъркалките, като ги потопите в купа с вода.

9) Много кулинарни експерти съветват да не използвате кафемелачката за смилане на подправки, тъй като етеричните масла, които се отделят по време на този процес, ще проникнат в кафето. Ако сте направили тази грешка, не се притеснявайте. За да коригирате ситуацията, е достатъчно да смелите шепа суров ориз в машинката.

10) Да почистите рендето за сирене ще ви помогне обикновената четка за боя. Твърдите влакна лесно премахват остатъците от сирене и другите лепкави продукти.

Вижте още: Как да си направите кошница от стари списания?

11) Старата кофа за боклук може да се нуждае от почистване! За да направите това, пригответе лед от смес от вода и оцет в равни пропорции и го поставете в кофата. Когато ледът се стопи, е необходимо съдът да се изплакне с течаща вода.

12) За премахването на следи от кафе върху порцелановите чинии ще ви помогне сместа от оцет и сол. Необходимо е да смесите съставките в еднакви части и да ги нанесете върху замърсените места (дори е по-добре да потопите съдовете в сместа). След 30 минути трябва да измиете съдовете.