НАЧАЛО ЗДРАВЕ 20 симптома на рак, които повечето хора игнорират

20 симптома на рак, които повечето хора игнорират

20 симптома на рак, които повечето хора игнорират
20 симптома на рак, които повечето хора игнорират

Не пренебрегвайте тези 20 симптома!
Когато нещо не е наред с нашето тяло, то обикновено намира начин да ни съобщи това. Винаги трябва да сме наясно с всеки симптом или сигнал, за да идентифицираме своевременно всяка болест.

Косвени симптоми

Хрипове/диспнея

Хората с рак на белите дробове твърдят, че това е първият симптом, който забелязват, но не му обръщат внимание и не го свързват с рака.

Чести простуди или инфекции

Това е типичен признак за левкимия, рак на кръвта, който започва в костния мозък. В резултат на левкимията костният мозък започва да произвежда нормални бели кръвни клетки, които изместват здравите бели кръвни клетки и унищожават естествените възможности на организма за борба с инфекциите.

Трудност при преглъщане

Този симптом е свързан предимно с рак на гърлото, но може да означава и развитие на рак на белия дроб.

Слабост и умора

Когато този симптом се комбинира с много други, това може да означава, че има някаква болест в тялото ви.

Чувство за ситост и неспособност за хранене

Това обикновено означава рак на яйчниците.

Анорексия

Това може да е ранен признак на рак на панкреаса.

Видими изменения

Кървене от ректума или кръв в изпражненията

Това е много често срещан симптом на колоректален рак. Потърсете лекар незабавно!

Подути лимфни възли или бучки по врата, подмишницата или слабините

Изменения в лимфната система често може да означава рак.

Значителни синини или кървене, което не спира

Това обикновено означава, че има някои аномалии в червените кръвни клетки и тромбоцитите, което пък означава левкемия. Левкемията измества червените кръвни клетки, което прави кръвта ви неспособна да пренася кислород, което води до образуването на съсиреци.

Нервен стомах или болки в стомаха

Необяснимо подуване обикновено се наблюдава при хора с рак на яйчниците.

Необяснима загуба на тегло

Този симптом е много често срещан при хора с рак на дебелото черво. Това може да е признак и за рак на черния дроб. Човек започва да губи апетит и тялото не може да отстрани вредните вещества.

Зачервена, болезнена или отекла гърда

Това е най-честият симптом на възпалителен рак на гърдата. Обикновено при него изглежда, че зърното се е обърнало настрани или е леко сплескано.

Оток на лицето

Този симптом обикновено се появява при хора с рак на белия дроб. Малките клетъчни белодробни тумори основно блокират кръвоносните съдове в гръдния кош, като в същото време пречат на кръвта свободно да се движи от и до главата и лицето.

Болезнена бучка върху кожата, която не преминава

Този симптом може да причини различни видове рак на кожата (сквамозноклетъчен карцином, меланом и базалноклетъчен карцином).

Промяна в ноктите

Кафява/черна точка под нокътя може да бъде симптом за рак на кожата. Белите петна могат да бъдат признак за рак на черния дроб.

Необичайно тежки или болезнени периоди, кървене между менструацията

Това обикновено е най-честият признак за рак на матката или ендометриума. Посетете своя гинеколог за трансвагинален ултразвук.

Хронична кашлица или болка в гърдите

Някои видове рак, като например, белодробни тумори и левкемия могат да се проявят чрез симптоми, подобни на бронхит или лоша кашлица. Болката в гръдния кош също е друг симптом.

Болка в областта на таза/корема

Тези признаци могат да бъдат свързани с рак на яйчниците. Левкемията също може да причини подобна болка, защото увеличава далака.

Болки в гърба или в десния хълбок

Това често е ранен признак на рак на черния дроб, но и рак на гърдата, тъй като той се диагностицира в следствие на болка в гръбначния стълб или ребрата.

Подут стомах

Това може да означава колоректален рак.

Как да намалите риска?

Приемайте витамин D като добавка, тъй като се препоръчва от повечето специалисти. Нивата на инсулин трябва да са по-ниски. Уверете се, че не консумирате преработени храни, защото високото ниво на инсулин може да повлияе на рака на простатата. Кръвният тест може лесно да покаже това.

Трябва да се грижите за здравето си, както и да спортувате редовно. Приемайте повече каротиноиди, пигменти, които могат да бъдат намерени в горските плодове или доматите. Също така е известно, че намаляват риска от развитие на простатната жлеза при мъжете.

Вижте още: Най-добрата маска за стягане на лицето

Уверете се, че избягвате токсини, мръсен въздух, домакински химически препарати, пестициди и синтетични освежители за въздух.

loading...