НАЧАЛО ЗДРАВЕ Истината за лененото семе, която всеки трябва да знае

Истината за лененото семе, която всеки трябва да знае

0
Истината за лененото семе, която всеки трябва да знае
Истината за лененото семе, която всеки трябва да знае

Кой, защо и как трябва да консумира ленено семе задължително – каква е истината за него?

Лененото семе е богато на микроелементи, манган, диетични фибри, омега-3 мазнини и витамин В1. Данните показват, че лененото семе намалява риска от рак, инсулт, диабет и сърдечни заболявания.

Ленът – растение, което е едно от най-старите влакнодайни култури, за които се знае, че е отглеждано още преди 3000 години преди новата ера във Вавилон, Китай и Египет.

Лененото семе е богато на здравословни хранителни вещества, антиоксиданти, диетични фибри, витамини и минерали. По този начин то предлага широк спектър от ползи за здравето.

То съдържа както неразтворими, така и разтворими видове влакна като лигнани, фитоестрогени с антиоксидантни свойства, които са 75-800 пъти повече в сравнение с други растителни продукти.

Една супена лъжица ленено семе съдържа 1,8 грама омега-3 мастни киселини, които са необходими за здравето на сърдечно-съдовата система.

Скорошният метаанализ “Ленът и рака на гърдата” бе публикуван в “Интегративна терапия на рака” – изследвани са над 1800 записа от различни научни източници, свързани с рака на гърдата и лененото семе.

“Данните показват, че лененото семе може да намали риска от рак на гърдата”, отбелязват учените. “Ленът има антипролиферативни ефекти и може да предпази от първичен рак на гърдата. Рискът от смърт може да бъде намален и при хората, живеещи с рак на гърдата.”

Вижте още: Глухарчето лекува безброй много болести! Ето как!

Както беше споменато по-рано, лененото семе съдържа лигнани, фитоестрогени, известни със своите антиоксидантни и противоракови свойства. Те блокират ензимите, които участват в метаболизма на хормоните и оказват влияние върху растежа и метастазите на туморните клетки.

Според Кели К. Фицпатрик, директор по въпросите за здравето и храненето, последните проучвания показват, че лененото семе действа като превантивна мярка срещу рака на гърдата, рака на дебелото черво и рака на простатата.

Както бе установено в проучване от 2010 година, публикувано в списание “Гинекологична онкология” кокошки, които получават 10%, обогатена храна с ленено семе за една година “значително намаляват риска от тумори на яйчника”, както и “подобряват общото си здравословно състояние и се намалява смъртността.”

1. Сърдечно-съдови заболявания

Омега-3 мазнините помагат на сърдечно-съдовата система, защото имат противовъзпалителни свойства, понижават кръвното налягане и регулират работата на сърцето. Те могат да бъдат полезни за лечение на сърдечна недостатъчност и аритмия. Лигнаните в лененото семе намаляват натрупването на атеросклеротична плака с 75%.

Редовната консумация на ленено семе спомага за намаляване на холестерола. Едно проучване с участието на жени в менопауза, показва значително понижаване на нивата на лошия холестерол след жените, които ежедневно консумират четири супени лъжици ленено семе.

2. Диабет

Редовната консумация на ленено семе спомага за подобряване нивата на кръвната захар.

3. Възпаление

Омега-3 мастните киселини в лененото семе спомагат за намаляване на възпалението, свързано с астма и болестта на Паркинсон.

4. Симптомите при менопаузата

Според проучване жените в период на менопауза през 2007 година, които са използвали по две супени лъжици ленено семе два пъти на ден, са намалили интензивността и честотата на горещите вълни. Жените са почувствали разликата от приема до една или най-много до две седмици.

Препоръчително е да използвате 1-2 супени лъжици ленено семе дневно.