НАЧАЛО ЗДРАВЕ Женшенът и неговите невероятни ползи за организма!

Женшенът и неговите невероятни ползи за организма!

0
Женшенът и неговите невероятни ползи за организма!
Женшенът и неговите невероятни ползи за организма!

В ботаниката женшенът се явява популярно название на многогодишни растения с месести корени от рода Panax, който включва 11 вида растения от семейство Araliaceae. Тази билка е завладяла азиатската медицина повече от 5000 години и е получила по-висока оценка от златото по време на династията Цин в древен Китай. Името идва от китайския термин rénshēn, който буквално означава “човешки корен” (поради характерната раздвоена форма на корена, която прилича на краката на човек).

Предимства на женшена

В различна степен различните видове женшен предоставят многобройни ползи за здравето, включително възможност за подобряване на физическата и сексуалната активност, адаптация на организма към метаболитния стрес, подобряване на паметта и други когнитивни нарушения, както и помощ срещу възпаление, борба със свободните радикали, предпазва от рак и още други терапевтични цели. Женшенът най-често се използва за увеличаване на устойчивостта на организма към стрес, независимо от неговите противоракови и антиоксидантни свойства.

Днес, корените се употребяват орално като адаптогени, афродизиаци, подхранващи стимуланти и при лечението на диабет тип II, включително при сексуална дисфункция при мъжете.

Афродизиращите свойства на женшена

Корените на женшена действат като афродизиак, а проучванията показват, че той повишава либидото и помага да се елиминират всички физически и умствени блокажи във връзка с цялостното действие. Той може да се използва и за лечение на различни видове сексуални нарушения, като например безплодие, ниско либидо и фригидност.

Видове женшен

Женшенът расте предимно в северното полукълбо на Източна Азия (основно в Северен Китай, Корея и Източен Сибир), обикновено в по-студен климат.

Корейски женшен (Panax ginseng)

Най-известният от всички сортове. Увеличава устойчивостта на организма при травма, тревожност, умора и стрес и увеличава сексуалното желание. Panax е богат на фитохормони за проблеми както при мъжете, така и при жените. За мъжете, той помага при образуването на тестостерон. а за жените, предпазва от рак на гърдата.

Американски женшен (Panax quinquefolius)

Местните американци използват този сорт за лечение на гадене и повръщане и като мощна любовна отвара. Този вид е даден на първите заселници, които са изоставили изкуствените медикаменти в полза на лечебните растения и са го приели като мощен стимулант и афродизиак.

Бразилски женшен (Pfaffia paniculata)

Местните народи на Амазонка са го използвали хиляди години за лечение на заболявания, за подобряване на имунитета и хормоналния баланс и за увеличаване способността за самовъзстановяване на тялото. Известна със свойствата си за подобряване на енергията, тази храна е полезна за премахване на синдрома на хроничната умора.

Женски женшен (Angelica Sinensis)

Той се използва широко в Япония, Китай и Корея от жените, защото има способността да балансира нивата на хормоните. Той е широко използван сред китайските жени. Това е една от най-консумираните билки в Китай, често използвана в качеството си на женшен и женско биле.

Вижте още: Овесената каша може да има невероятен ефект върху здравето!

Женшен-индийски (Withania somnifera)

Има много невропротективни ефекти, които могат да подобрят някои форми на познание и потенциално мощни антиоксиданти и противовъзпалителни средства.

Сибирски женшен (Eleutherococcus senticosus)

Често наричан Eleutheroc, е особено полезен за елиминиране на метаболитния стрес. Той действа като клетъчен регулатор и осигурява постоянно увеличаване на енергията. Характеристиките му за подобряване на качеството го правят особено популярен сред спортистите.

Противопоказания и странични ефекти

Билката се счита за безопасна, въпреки че може да предизвика някои странични ефекти, включително главоболие, сърдечна аритмия, гадене, хиперактивност и безсъние, а също така при жените – подуване на синусите и вагинално кървене.