НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Образуване на корени: стимуланти от подръчни средства

Образуване на корени: стимуланти от подръчни средства

0
Образуване на корени: стимуланти от подръчни средства
Образуване на корени: стимуланти от подръчни средства

Когато размножавате растения с резници, понякога може да имате проблем с образуването на корени. За да ускорите процеса, можете да прибегнете до стимуланти от промишленото производство, сред които най-популярни са: корневин и хетероаксин. Но има няколко изпитани средства, дадени ни от природата!

Мед. В 1,5 литра вода разтворете чаена лъжичка мед, стъблото се поставя в разтвора на една трета и се съхранява в продължение на 12 часа.

Картофи. За вкореняване е подходящ голям картоф. От него внимателно премахнете всички израстъци, направете разрез и поставете стъблото в него. При достатъчно поливане бързо ще се образуват корени. Дори лошите резници могат да бъдат вкоренени по този начин, защото резниците получават от картофите много хранителни вещества.

Сок от алое. Добавете 3-7 капки пресен сок от алое във водата. Той не само ускорява появата на корените, но също така стимулира имунната система на издънките.

Върбова вода. Няколко клончета от върба (или топола) поставете във водата и изчакайте появата на корените. Когато се появят, клончетата върба могат да бъдат премахнати. Получената вода не се изхвърля, добавят се допълнително стъбла от върба, ако е необходимо.

Вижте още: Малка баня – удобно и практично помещение? Вижте как!

Мая. Пригответе разтвор от мая (100 мг на 1 литър) и поставете резниците в него в продължение на един ден, след което ги измийте и ги прехвърлете в полупълен съд с вода.