НАЧАЛО ЗДРАВЕ 7 признака, че бъбреците ви не са здрави! Обърнете внимание!

7 признака, че бъбреците ви не са здрави! Обърнете внимание!

0
7 признака, че бъбреците ви не са здрави!
7 признака, че бъбреците ви не са здрави!

Бъбреците са един от най-важните органи на нашия организъм, защото те филтрират кръвта и помагат на тялото ни да отстрани всички токсини. Тяхната форма прилича на боб. Те също така ни помагат да поддържаме нормално кръвно налягане, както и баланс на минералите. Нашите бъбреци генерират химично вещество, наречено еритропоетин, и по този начин поддържат създаването на червени кръвни клетки.

Тъканта на бъбреците е пълна с нефрони. Това са системи за филтриране, които се състоят от тубули и гломерули. Всеки ден около 200 литра кръв се филтрира през бъбреците, като по този начин се създават почти 2 литра урина. Нашите бъбреци са свързани с пикочни мехур чрез специални епруветки, наречени уретери. Те съхраняват урината и след това я отстраняват от тялото ни през уретрата.

В случай, че нашите бъбреци са повредени по някакъв начин, тяхната способност да премахнат всички отпадъци или вода от телата ни спира. Многобройните причини могат да влошат функцията им или да увредят тъканите. Някои от най-често срещаните проблеми са: неконтролирано високо кръвно налягане, диабет, намалена бъбречна функция, предозиране с някои лекарства (ибупрофен, напроксен, ацетаминофен) или автоимунни заболявания.

Когато възникне дисфункция, обикновено тя се е развивала от дълго време, но има и случаи, когато се появява изведнъж.

Има много хора, които дори не знаят, че имат хронично бъбречно заболяване. Това е така, защото болестта не причинява никакви симптоми.

Според експерти, често трябва да проверявате бъбреците си и да наблюдавате тези симптоми:

1) Необходимост да уринирате по-често – ако имате желание да уринирате често, особено през нощта, това може да е знак, че страдате от бъбречно заболяване.

2) Силна умора – след много стресиращ ден или енергична тренировка, нормално е да се почувствате изтощени. Но ако смятате, че умората ви не изчезва, това може да е признак на бъбречна дисфункция. Вероятно това се дължи на натрупване на токсини в кръвта, а също и на липса на енергия.

Проблемите с бъбреците могат също така да намалят образуването на червени кръвни клетки, а това, от своя страна, причинява анемия. Ако не можете да обясните умората, която чувствате, това е най-честият симптом за проблем.

3) Кръв в урината – бъбреците обикновено филтрират кръвта и елиминират отпадъците. Ако те не работят правилно, червените кръвни клетки са склонни да проникнат през урината.

4) Отоци – Задържането на течности също е причина за бъбречна недостатъчност. Сутрин може да забележите, че имате подути крака, както и подпухналост около очите. И двата признака са свързани с не здрави бъбреци.

Вижте още: Детоксикация със сол: Възстановете и очистете тялото си!

5) Мехурчета в урината – протеините не могат да се съхраняват в тялото в случай на бъбречно увреждане. Те започват да изтичат през урината и я правят пенлива.

6) Хипертония – когато става въпрос за регулиране на кръвното налягане, бъбреците са много важни. Те синтезират хормон, наречен ренин. Ако има бъбречно заболяване, това химично вещество ще бъде нарушено и то ще увеличи кръвното налягане.

7) Проблеми със съня – ако вредните вещества, отпадъците и токсините се натрупват в кръвта ни, тя ще наруши съня и ще увеличи риска от сънна апнея.