НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Десетте стайни растения, които са най-лесни за отглеждане

Десетте стайни растения, които са най-лесни за отглеждане

0
Десетте стайни растения, които са най-лесни за отглеждане
Десетте стайни растения, които са най-лесни за отглеждане

Искате да се насадите на истинска цветна градина на прозореца у дома, но нямате достатъчно време да се грижите за растенията? Предлагаме ви 10 растения, които са толкова непретенциозни, че няма да ви създават никакви проблеми. Те са в състояние да цъфтят и да ви радват с буйна зеленина, дори при лошо осветление, неправилно поливане и липса на минерално торене.

В магазините за цветя купувачите често избират непретенциозни стайни растения, които изискват минимална грижа и осигуряват максимално удоволствие. Продавачите със сигурност ще ви предложат устойчиви растения, които могат да цъфтят дори при слаба светлина, неправилно поливане и липса на минерално торене. Препоръчваме ви да прочетете списъка по-долу преди да отидете в магазина.

1. Мушкато
Това растение се чувства удобно където и да е засадено в къщата. Сред разновидностите на мушкатото са светлолюбиви, сенколюбиви и устойчиви на суша. У дома то се чувства страхотно при стайна температура и ярка светлина. Няма специални изисквания за почвата, но трябва да се полива редовно. През зимата честотата на напояване може да бъде намалена, тъй като растението обикновено е в състояние на почивка.

2. Ховея Форстер (кенция)
Въпреки факта, че родината на субтропичната палма е Австралия, тя е добре позната в нашите домове и се е превърнала в едно от най-разпространените растения. Тя предпочита сух въздух и значително ниска температура. Следователно, често може да намерите тази палма в офисите. Поливането трябва да бъде умерено, като е съсредоточено върху горния слой на почвата – сух или не. При липса или излишък на влагата в саксията, растението ще сигнализира чрез листата – могат да се появят големи кафяви петна. Здравите листа обичат да се пръскат с вода.

3. Сингониум
Елегантната форма на листа и необичайното оцветяване на сингониума привличат вниманието на любителите на цветя. Това растение обича светлината, но тя не трябва да е целодневна, нито директна. Харесва влажен въздух и температура около 20 градуса. Ако в горещините избършете листата му с мека гъба, сингониума ще ви бъде много благодарен.

4. Пеперомия
Гледайки странните листа на това растение, искате да се усмихнете, защото много приличат на диня. Ако имате пепермомия у дома, това ви гарантира добро настроение. Грижите не са никак сложни: ярка светлина или шарена сянка, температура до 20 градуса, умерена влажност и умерено поливане през лятото и пролетта, през зимата – рядко, когато почвата изсъхне.

5. Зелена лилия (хлорофитум)
Най-добрият вариант за засаждане е в окачени глинени гърнета. Хлорофитумът е непретенциозен в грижите, устойчив е на болести и понася температурни промени. Неправилното поливане няма да повлияе на състоянието му. Мястото, на което отглеждате своя хлорофитум може да е и тъмно, и светло, и хладно, и топло.

6. Гастерия
Растението е получило името си от латинската дума “gasltron”, която се превежда – “издут съд” и е дадено заради характерните издути тръбички на околоцветника. Не е необходимо да напоявате обилно, достатъчно е да се следи почвата да бъде влажна. През зимата можете да я поливате един или два пъти месечно. Но предпочита повече светлина, въпреки че не обича да е пряка слънчева. По-добре и е на сянка.

7. Каучуков икус
Само в нашите географски ширини, фикусът се счита за декоративно растение, а в тропиците е дърво, от което се извлича каучук. Растението обича топлината и много светлина. Не му харесва вятъра и пресушаването на почвата. Би било добре да бършете листатата му с влажна гъба.

8. Дървото на парите
Очевидно, блестящите месести листа на растението правят асоциация с монети, откъдето идва и името – дърво на парите. Дори и най-простите грижи ще поддържат растението цъфнало, а листата – сочни. Важно е да не прекалявате с напояването и да не пресаждате цветето често и в голяма саксия. Той обича разсеяната слънчева светлина.

9. Алое
Алоето е най-често срещаният и най-познатият за нас представител на рода сукулентни растения. Най-често то се отглежда за медицински цели, тъй като има месести листа, съдържанието на които се използва в народната медицина. Това растение е в състояние да оцелее в екстремни климатични условия.
В природата има около 500 вида алое. Има много красиви екземпляри, така че не мързелувайте и открийте този, който ви харесва най-много. Грижите са лесни: поливането през лятото трябва да е веднъж седмично, през зимата – веднъж месечно, можете да се ориентирате по влажността на почвата. Пресаждането трябва да е в специална почва, веднъж на две години. Алоето понася по-добре сянката, отколкото преките лъчи на слънцето.

10. Каланхое
Каланхоето е известно със свойте лековити свойства. От двестате вида, които растат в тропически райони, няколко десетки попадат в списъка с нашите стайни растения. Растението не е притенциозно и със сигурност ще усппете да се грижите за него. Каланхоето понася по-добре сушата в почвата, отколкото прекалената влага. То се чувства добре в хладно помещение и не обича да бъде под силните лъчи на слънцето, но предпочита светлина.

Вижте още: Уникално средство за почистване на плочките в бантяа

Това е само една малка част от растенията, които ще могат да устоят на небрежност в грижите за тях и ще радват със своите зелени листа, а дори и цветове.