НАЧАЛО ЗДРАВЕ Храни, които ядем всеки ден, но могат да причинят възпаление!

Храни, които ядем всеки ден, но могат да причинят възпаление!

Храни, които ядем всеки ден, но могат да причинят възпаление!
Храни, които ядем всеки ден, но могат да причинят възпаление!

Повечето хора, особено тези, които се грижат за здравето си, постоянно работят за това да включват здравословни и питателни храни в ежедневната си диета. Здравословните мазнини и протеини са едни от най-добрите добавки, а преработените храни и захари са вредни и трябва да се избягват. Докато профила на предлаганите храни е много важен, също така е важно да се разбере, че различните продукти са съставени от различни компоненти, които могат да повлияят на тялото, което отива далеч отвъд преобразуването им в енергия. По-специално, може да възникне възпаление.

Ето кои са продуктите, които могат да причинят възпаление:

1) Кисело мляко

Киселото мляко се смята за полезен избор на закуска и това определено е вярно, но е важно да проверявате етикета, когато го купувате. Днес, много кисели млека имат същото съдържание като на сладоледа, и дори съдържат захар и мазнини. Захарта може да причини възпаление и други проблеми, като например увеличаване на теглото, така че е важно да избирате кисело мляко без захар. Някои от най-добрите опции включват пробиотици и гръцко кисело мляко.

2) Домати

Доматите са в същата група като белите картофи, червените чушки и зелените чушки. Доматите са вкусни, хранителни и безвредни продукти, ако не сте чувствителни към соланина. Консумацията на домати може да доведе до възпаление, което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, стимулира растежа на рак и причинява болка в ставите.

3) Пшеница

Докато пшеницата се счита за полезна алтернатива на белия хляб, тя също има своите недостатъци. А именно, учените са генетично модифицирали пшеницата, която ядем, за да увеличат производството ѝ. Това води до факта, че само 5% от протеина в нея е напълно уникален. Този неестествен метод кара много хора да страдат от алергии и възпаления.

4) Цитрусови плодове

Въпреки че повечето хора нямат проблеми с цитрусовите плодове, то има случаи, в които възниква възпаление, което впоследствие способства възникването на хронични заболявания. Според изследване на Университета на здравеопазването и науката в Орегон, тръпчивите вишни са едни от най-добрите противовъзпалителни средства, което ги прави идеални за тези, които страдат от цитрусови алергии.

Вижте още: Задържане на течностите – причини и лекуване на организма

5) Ориз

Многобройни сортове ориз са изключително полезни и питателни за здравето. Въпреки това, рафинираните въглехидрати и силно обработения бял ориз могат да причинят възпаление. Причината за това е, че въглехидратите бързо се превръщат в захар.

6) Ядки

Ядките са чудесен източник на добри мазнини и са едни от най-добрите и най-полезните храни, известни на човечеството! Въпреки това, тези, които страдат от остеоартрит трябва да ги избягват, тъй като хистаминът в ядките може да атакува ставите и да причини болезнено възпаление. Така че, ако имате болка след хранене, отстранете ядките от вашата диета.