НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА С помощта на ютия можете да направите невероятни неща!

С помощта на ютия можете да направите невероятни неща!

0
С помощта на ютия можете да направите невероятни неща!
С помощта на ютия можете да направите невероятни неща!

Първата ютия най-вероятно е била плосък тежък камък. Рисунките на ацтеките представят този процес доста подробно: разстилали дрехите върху равна повърхност, слагали отгоре плосък камък и ги оставяли за известно време под този натиск.

В Русия първото писмено споменаване на ютията е през 1635 година. Прародителят на ютията е бил изцяло чугунен. За да се използва, трябвало да се сложи на огъня. Ето защо, обикновено в работата са се използвали по няколко такива единици: докато с едната се глади, другата се нагрява.

През ХVIII век са се появили ютиите с капак за поставяне на жарава. От всяка страна имало отвори, през които се духало, за да пламва жаравата отново.

Рожденият ден на електрическата ютия може да се счита за 6 юни 1882 година. На този ден американецът Хенри Сийли патентовал електрическата ютия, която той изобретил. Шест килограмовото изобретение станало популярно едва когато Ърл Ричардсън разработил своя по-лека версия.

Оттогава ютията станала неизмеримо по-сложна, но основното ѝ приложение – гладенето на дрехи – практически не се е променило. В тази статия ще се опитаме да намерим нови и необичайни сфери на приложение на този обичаен домакински уред.

Нестандартни начини за използване на ютията

1) Искате да изпържите бекона, но нямате плоча под ръка – използвайте ютия и фолио. Опаковайте бекона във фолиото и го изгладете. Можете да добавите няколко капки масло. Минута по-късно беконът ще бъде готов. Бон апети!

По същия начин можете да приготвите чудесен сандвич. Сложете сандвича си със сирене между два листа фолио. След това поставете загрятата ютия отгоре за 5-10 минути. След това обърнете сандвича и отново поставете ютията. Ако сандвичът е придобил златист цвят, значи е готов!

2) Направете рисунки с ютия! Ще ви трябват ютия без дупки за пара, восъчни пастели, лъскав картон и вдъхновение.

Загрейте ютията до минимална температура. Нарисувайте с пастели върху ютията вашата картина и „изгладете” картона.

Резултатът ще ви изненада! Тези картини са красиви сами по себе си и са много подходящи за развиване на въображението при децата.

Недостатъка е, че ще трябва да почистите ютията, но следващата ни точка ще ви помогне в това.

3) Всеки налеп върху плочата на ютията може бързо да се почисти с фина сол. Разсипете върху восъчна хартия или вестник сол, загрейте ютията и с кръгови движения почистете повърхността. Почистването на ютията не отнема много време и отново ще стане толкова чиста, колкото и новата!

4) С помощта на вашата “магическа” ютия можете да направите удобни пръчици за сол, захар и подправки от пластмасови сламки.

За да направите това, нарежете сламката на няколко части. Използвайте ютия (не забравяйте да използвате восъчна хартия като уплътнение), разтопете върха на всеки фрагмент, за да го запечатате.

Напълнете получения съд със захар, сол, кафе или подправки и след това запечатайте другия край по същия начин. Тези пръчици са много удобни при  пътуване.

5) С помощта на ютия, можете да направите от пластмасови бутилки удобни чаши за съхранение на моливи и различни канцеларски материали.

За да направите това, отрежете пластмасовата бутилка на две. Долната част след допълнителна обработка ще бъде вашата чаша.

Използвайте ютията, за да загреете ръбовете и да станат гладки.

6) С течение на времето, дори ако използвате само преварена вода, върху ютията се образуват налепи. Можете да се отървете от тях чрез добавяне на разтвор от лимонена киселина в ютията. Лимонената киселина разтваря калциевите и магнезиевите соли, от които се състои налепа. За да направите разтвора, вземете малко пакетче лимонена киселина с тегло 25 грама и го разтворете в съд с пречистена или преварена вода.

Вижте още: Няма да видите паяци във вашия дом, ако направите това!

Концентрацията на разтвора трябва да бъде такава, че да не повреди вътрешните гумени части на ютията. Водата трябва да се поеме от обема на резервоара – обикновено 200 мл. Задайте максимална температура и включете ютията за 2-3 минути. След това излейте разтвора и изплакнете добре ютията с чиста вода.

7) Ако искате да запазите по-дълго букета си с цветя, използвайте ютия. Поставете цветята между два листа хартия и използвайте парна ютия, за да ги изсушите. Композицията от сушени цветя ще украси домашния интериор и дълго време ще ви радва с външния си вид.

С помощта на ютия можете да направите невероятни неща!

8) Ютията ще ви помогне лесно да премахнете етикета или цената от подаръка, който сте приготвили. Поставете лист хартия между ютията и цената и изгладете. Етикетът лесно ще се свали, като ще трябва само да изтриете повърхността на подаръка с мокра кърпичка, за да премахнете следите от лепило.

Споделете статията с приятелите си!