НАЧАЛО ЗДРАВЕ Вторият пръст на крака е по-дълъг от палеца: какво означава това?

Вторият пръст на крака е по-дълъг от палеца: какво означава това?

0
Вторият пръст на крака е по-дълъг от палеца: какво означава това?
Вторият пръст на крака е по-дълъг от палеца: какво означава това?

Когато вторият пръст на крака е по-дълъг от палеца, това създава на хората много неприятно усещане при ходене. Някои притежатели на тази форма на стъпалото дори се замислят на какво се дължи това и дали е възможно да се коригира това състояние.

Анатомична позиция на пръста на Мортън

Когато човек има показалец на крака по-дълъг от палеца, това състояние на пръста се нарича пръст на Мортън. Това означава, че първа метатарзална кост е по-къса от втора.

Повечето хора имат подобна конструкция на пръстите на ръцете в низходящ ред, но около 10% от хората, имат крака, чийто показалец е по-голям от големия пръст. Това условие е описано за първи път от американския ортопед и хирург Д.Д. Мортън.

Медицинската литература дешифрира това състояние като патология, която се среща често в обществото. Неудобството идва от факта, че се получават мазоли по пръста, усеща се дискомфорт при носене на затворени обувки, понякога – дори и болка. Това се дължи на особеностите при разпределянето на теглото. Също така, дискомфортът при носене на затворен тип обувки може да доведе до изкривяване на нокътя.

Не бъркайте това състояние с неврома. При неврома страдате от болка на средния и безименния пръст на крака. Но най-вече болката е локализирана между тях.

Исторически факти

Според популярните научни исторически обяснения по-рано палецът на крака е бил по-малък от показалеца на неандерталците. Европейците през Средновековието вярвали, че ако показалецът е по-голям от палеца, това показва аристократичния характер на притежателя му.

В древна Гърция са правени скулптури, основани на акцента върху факта, че вторият пръст е по-голям от първия. Постепенно, след многобройни скулптури на хора с подобен крак, се появил т. нар. гръцки крак. След гърците древните римляни също започнали да правят скулптури на хора, на чиито крака палецът бил по-малък от показалеца, даже и от средния пръст. И всичко това, защото по-рано хората с подобно стъпало са били смятани за близки до Бога. Дори на всички известни статуи на свободата, показалецът на крака е по-голям от палеца. Астролозите по това време вярвали, че такива хора са били възнаградени с властен характер от планетата Юпитер.

Италиански художници като Ботичели, Микеланджело, Леонардо Да Винчи и други, също предпочитат да представят някои хора с подобен крак. И понякога показалците били много по-дълги от палците.

Абсолютно различен от гръцкия крак е египетският. При тях няма пръст на Мортън, а всички пръсти са подредени в низходящ ред.

Многобройни емпирични данни показват, че хората с такъв крак притежават особено властен характер. И на тези качества се радват както мъжете, така и жените. По този начин в Индия, майките не допускали да женят синовете си за девойки с такива крака, за да не бъдат контролирани от жената. В други страни се смятало, че ако и двамата партньори имат крака с пръст на Мортън, то двойката ще има трудности.

Генетични и медицински показатели

Според много генетични данни пръстът на Мортън има наследствен характер. И наследството трябва да е от няколко поколения. Лекарите смятат, че тази форма на крака е рецесивен симптом, чието проявление е непълно.

Други лекари смятат, че развитието на пръста на Мортън и деформирането на крака с възрастта е в следствие затваряне на зоните на растеж на тръбната кост. Особено това се случва по време на пубертета. При мъжете това се случва много по-късно, отколкото при жените, защото често имат по-висок растеж и краката са по-дълги.

И въпреки факта, че някои хора вярват, че това стъпало говори за властен характер и сила на духа, неудобствата все пак могат да притеснят хората. Така че, ортопедите отбелязват, че пръстът на Мортън символизира присъствието на плоско стъпало. Това може да го провери и обикновен човек. Достатъчно е да оцветите крака си и да оставите отпечатък върху лист хартия. След това трябва да намерите централната точка на петата и също така да отбележите центъра на тежест на средния пръст. След това трябва да начертайте права линия, свързваща тези точки. Ако тя пресича дъгообразната форма на стъпалото, то нямате плосък крак. Но най-често при притежателите на пръста на Мортън линията не пресича нищо. Затова често при наличието на такава характеристика се предписва лечение за плоски крака.

Вижте още: Морковите ще ви отърват от кашлицата и грипа! Ето как!

Когато носите отворени отпред обувки (особено токчета), обичайно върху пръста на Мортън се получават мазоли или ноктите се изкривяват. Такива хора трябва да носят обувки, които са с най-малко половин размер по-големи. Това премахва ненужния натиск и се предотвратява деформацията на краката и ноктите.

Рисковата група включва жени, които предпочитат да носят тесни обувки с високи токчета. В резултат на това краката се стесняват и костите се изместват. Хората с наднормено тегло са изложени на по-висок риск от получаване на това състояние. В резултат изпитват болка, която е сравнима само с болката при метатарзалгията.