НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА След като направих това, коледничето ми започна да цъфти!

След като направих това, коледничето ми започна да цъфти!

0
След като направих това, коледничето ми започна да цъфти!
След като направих това, коледничето ми започна да цъфти!

Много от хората правят грешката да започнат да се грижат за коледничето като за обикновен кактус. То не може да остане без грижи, не издържа дълго време без вода и не е добре да бъде оставяно в стая с много сух въздух.

С добра грижа, то ще ви радва с разкошен букет от цветове 15-20 години напред!

За да направите това, трябва да следвате няколко прости правила.

Правила за полагане на грижи за коледничето

Запомнете: Коледничето не обича южната и западната страна на апартамента, тъй като силната светлина може да доведе до смърт на леторастите на растението.

Температурата на въздуха в помещението трябва да бъде най-малко 15 градуса. През лятото е по-добре да го държите на балкона или терасата, защото се нуждае от въздух. И не забравяйте да го пръскате с вода всеки ден.

Коледничето е от онези капризни растения, за които не трябва да се безпокоите по време на образуването на пъпки: можете да местите цветето от място на място, а дори и да завъртате саксията с растението.

С настъпването на пролетта, коледничето се нуждае от комплексни торове за цветя. Просто имайте предвид, че трябва да използвате половината от дозата, посочена в инструкциите.

През лятото започва интензивен растеж на стъблата, така че те имат по-голяма нужда от подхранване. Цветето се нуждае от торене 2 пъти месечно. От септември спрете подхранването.

Излишната част от стъблата не я отрязвайте, а я приберете, придавайки на растението красива форма. По този начин растенията имат атрактивен външен вид и цъфтят изобилно.

Присадете цветето в края на февруари, когато спира да цъфти.

Важна точка: Младите растения се присаждат ежегодно, а възрастните – на всеки 5 години.

Дренажният слой трябва запълва саксията с една трета.

Подходящи са почвите, продавани по магазините, както и домашната пръст: смесете една част пясък и две части листна пръст, за дезинфекция добавете стрити въглища. А за добра пропускливост на водата, добавете глина.

Вижте още: Какво да очаквате, ако в дома си запалите дафинов лист?

От началото на декември цветята трябва да бъдат прехвърлени в добре осветена стая, но не и под пряка лъчева светлина, и изобилно да се напояват.

Когато коледничето цъфне, постепенно намалете поливането, като го поставите на хладно място, където цветето ще остане до края на март, за да си почине след цъфтежа.

В края на март растението започва вегетативен период, така че го преместете на обичайното му място и следвайте нашите съвети.