НАЧАЛО ЗДРАВЕ Какво се случва с тялото ви, когато спрете да пушите

Какво се случва с тялото ви, когато спрете да пушите

0
Какво се случва с тялото ви, когато спрете да пушите
Какво се случва с тялото ви, когато спрете да пушите

Научете за промените, които ще започнат да настъпват в тялото ви 20 минути след като изпушите последната си цигара!

В днешно време много хора знаят всички последици от тютюнопушенето и то със сигурност не носи нищо добро за здравето. Рекламодателите успешно завладяха съзнанието ни през последните няколко десетилетия чрез филми и телевизионни предавания, но за щастие сега хората знаят истината за негативните последици за здравето и въздействието върху децата. Разбира се, не всички пушачи искат да се откажат от навика си, но тези, които искат, ще се изненадат да научат какво ще се случи след като спрат да пушат.

Ако цигарата е в устата ви, допушете я. Ако сте я допушили, не посягайте към следващата. В тялото ви ще има серия от невероятни промени, които ще започнат 20 минути след като изпушите последната цигара.

Ефектът от тютюнопушенето върху здравето може да бъде ужасен, но ползите ако се откажете от този лош навик – могат да бъдат феноменални. Ползите от премахването на лошия навик ще бъде по-добра мотивация, отколкото да се изброят отрицателните последици, които ще настъпят, ако не се откажете от цигарите. И, разбира се, без дори да споменаваме парите, които ще спестите.

След като откажете пушенето, това ще се случи с тялото ви:

След 20 минути кръвното налягане ще се нормализира. Температурата на ръцете и краката ви ще се покачи.
След 8-12 часа нивото на въглеродния оксид в кръвта ще се нормализира, а нивото на кислорода ще започва да се увеличава до нормалните си нива.
След 24 часа рискът от инфаркт ще бъде значително намален.
След 48 часа усещанията за мирис и вкус ще се нормализират.

След 2 седмици до 3 месеца кръвообращението ще се подобри, кашлицата и хриповете ще станат по-редки. Секрецията на слузта ще намалее и след 3 месеца белодробната функция ще бъде напълно възстановена.
В периода от 1 до 9 месеца, в допълнение към предимствата, описани по-горе, ще получите намаляване на назалната конгестия и умора, както и ще изчезне недостига на въздух.

След една година рискът от коронарен сърдечен удар и инфаркт ще бъде намален наполовина в сравнение с времето, когато сте били пушачи.
В периода между 5 и 15 години от датата на отказване на цигарите рискът от инсулт ще бъде същият като преди да започнете пушенето.

След 10 години вероятността за развитие на различни видове рак, включително рак на белия дроб, устната кухина, гърлото, хранопровода, пикочния мехур, бъбреците и панкреаса, ще бъде значително намалена. Рискът от рак на белите дробове ще бъде същият като този на непушача. Всъщност начинът на хранене и навикът за тютюнопушене причиняват 60% от раковите заболявания.

Вижте още: Лекарство от чесън и алкохол – уверете се сами!

След 15 години рискът от развитие на коронарна болест на сърцето и инфаркт се определя на същото ниво като при човек, който не е пушил преди това. Рискът от смърт също пада до нивото на непушач.

 

loading...
loading...