НАЧАЛО ЗДРАВЕ Витамин D намалява риска от рак с почти 70% – вижте защо!

Витамин D намалява риска от рак с почти 70% – вижте защо!

0
Витамин D намалява риска от рак с почти 70% - вижте защо!
Витамин D намалява риска от рак с почти 70% - вижте защо!

Важно е да запомните това!
За оптимално здраве е необходимо да поддържате ниво на витамин D от 40-60 ng/ml през цялата година. Актуални данни свидетелстват, че 40 ng/ml изглежда като магическо число, което води до многобройни ползи за здравето.
Дефицит на витамин D се свързва с широк спектър от заболявания, като инсулт, високо кръвно налягане, автоимунно заболяване, сърдечно заболяване, ревматоиден артрит, множествена склероза, инфекциозно заболяване, болест на Алцхаймер и болест на Крон, рак на дебелото черво, на простатата, на хранопровода, рак на гърдата, яйчниците и лимфната система.

Витамин D понижава общия риск от смърт

Според Института по медицина, съществува тясна връзка между витамин D и общия риск от смърт. 54-месечно проучване, включващо повече от 422 800 възрастни, показва, че при тези, които се наблюдава недостиг на витамин D, риска от смърт е увеличен с 88%.

Следвайте инструкциите за грижа за кожата, когато се излагате на слънце, за да не изгаряте и можете да оптимизирате тези ползи и да сведете до минимум риска от увреждане на кожата.

По-високи нива на витамин D = по-малък риск от развитие на рак

По-ранни проучвания показват, че нива на витамин D от 50 ng/ml са свързани с 50% намаление на риска от рак на гърдата.

Наскоро група изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего съобщи, че увеличаването на серумния 25-хидроксивитамин D (25 (OH) D) до 40 ng/ml може да намали риска от рак!

Как витамин D предпазва от рак?

Витамин D влияе на всяка клетка в тялото и е от решаващо значение за намаляване на риска от развитие на рак. Органите могат да го използват за “решаването на проблеми” в тялото. Най-важното е, че това хранително вещество води до апоптоза на раковите клетки.

Витамин D засяга структурата на епителните клетки във всички форми на рак на гърдата. Тези клетки са прикрепени една към друга от вещество, наречено Е-кадхерин, което се състои от витамин D и калций. Липсата на витамин D уврежда тази структура и клетките се развиват и размножават.

Неконтролираната клетъчна пролиферация може да причини рак. Ако вече сте диагностицирани с рак на гърдата, добавянето на витамин D към вашата храна може да потисне раковите клетки чрез попълване на E-кадхерин.

Ниското ниво на витамин D води до агресивен рак на простатата

Група изследователи от Северозападния университет на Медицинско училище “Фейнберг” наскоро откри, че мъжете с агресивен рак на простатата имат ниво на витамин D под 23 ng/ml.

Витамин D значително подобрява сърдечната функция

Друго изследване показва, че витамин D има доста изненадваща способност да увеличава сърдечната функция при пациенти с хронична сърдечна недостатъчност. 5-годишно проучване, включващо 160 пациенти, подложени на лечение за хронична сърдечна недостатъчност, показва, че групата на витамин D показва забележимо подобрение на сърдечната функция в сравнение с плацебо групата.

Вижте още: Здравословна напитка премахва острите болки в ставите!

Избягвайте на слънце и тютюнопушене

Прекомерното излагане на слънце увеличава риска от смъртност, подобно на риска от тютюнопушене. В скорошно шведско проучване, изследователите откриват, че жените, които редовно се излагат на слънце са изложени на повишен риск от меланом.