НАЧАЛО ЗДРАВЕ 6 храни, които лекуват възпалението и ще ви помогнат да отслабнете

6 храни, които лекуват възпалението и ще ви помогнат да отслабнете

0
6 храни, които лекуват възпалението и ще ви помогнат да отслабнете
6 храни, които лекуват възпалението и ще ви помогнат да отслабнете

Следните 6 противовъзпалителни храни ще предотвратят възпалението и ще подобрят общото ви здраве.

Възпалението е защитен механизъм на организма да се предпази от още по-сериозни увреждания. В случай на травма или заболяване, тялото използва белите кръвни клетки, които достигат до засегнатите области и увеличават кръвния поток. Това от своя страна води до зачервяване, температура, подуване и дори болка.

Ето защо възпалението е нормалният отговор на имунната система в лечебния процес.

Въпреки това, ако имунната система реагира остро, тя може да започне да атакува здравите клетки, както в случаите на целиакия, фибромиалгията и болестта на раздразнените черва.

Възпалението може също така да влоши симптомите на други заболявания, например ефекта на инсулиновата резистентност при диабетици и създаването на възпалени дихателни пътища в случай на астма.

Започнете да избягвате преработени храни и се съсредоточете върху пресни плодове, зеленчуци и омега-3 продукти. Тези храни ще осигурят на организма необходимите антиоксиданти, минерали и есенциални мастни киселини, които поддържат общото здраве и подобряват имунитета.

Следните 6 противовъзпалителни продукта ще предотвратят възпалението и ще подобрят общото ви здраве. Също така ще ви помогнат при загуба на тегло:

Куркума
Нейната активна съставка, куркумин, е още по-ефективна от популярните противовъзпалителни лекарства, като аспирин и ибупрофен, и е доказано, че бързо се бори с възпалението.

Ананас
Бромелаин, ензим в ананаса, който лекува възпаление и предотвратява съсирването на кръвта.

Зелен чай
Мощните противовъзпалителни свойства на този чай се дължат на високото съдържание на антиоксиданти. Той съдържа полифенол, известен като епигалокатехин галат или EGCG, който предотвратява увреждането на клетките и намалява свръхпроизводството на възпалителни вещества в организма.

Цвекло
Антиоксидантите в цвеклото възстановяват клетъчното увреждане. Цвеклото има и високо съдържание на магнезий.

Боровинки
Боровинките са богати на силен антиоксидант кверцетин, флавоноид, който предотвратява оксидативния стрес и възпаление.

Вижте още: Сода и мед: унищожават дори най-сериозните заболявания! 

Тъмнолистни зеленчуци
Тези зеленчуци изобилстват с минерали и витамини, като желязо, калций и фитохимикали, които се борят с болестите и намаляват възпалението.