НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА С правилни грижи коледничето ще ви радва с красивите си цветове

С правилни грижи коледничето ще ви радва с красивите си цветове

0
С правилни грижи коледничето ще ви радва с красивите си цветове
С правилни грижи коледничето ще ви радва с красивите си цветове

Трудно е да се повярва, че има кактус без бодли, който не понася слънцето и обича водата. Както вече можете да предположите, това е коледния кактус, или т.нар. коледниче. Неговото име по никакъв начин не е свързано с руската история, а само с факта, че цъфти на върха на тропическо лято, а именно от края на ноември до януари. Нищо не украсява къщата като красиво растение. Но много често коледничето няма желаното цъфтене. И всичко това, защото има особености, които трябва да се вземат предвид при отглеждане.

Коледен кактус у дома
Много от дамите правят грешката да се грижат за коледния кактус като за обикновен кактус. Той не може да остане без грижи и дълго време да не се полива или да се постави в стая с много сух въздух. С подходящите грижи, той ще ви радва с разкошни цветя за Нова година цели 15-20 години! Но ще трябва да спазвате простички правила.

Правилни грижи за коледен кактус:

1. Запомнете: На коледничето ще му бъде некомфортно на южната и западната страна част на дома, тъй като ярката слънчева светлина може да повреди леторастите на растението.

2. Температурата на въздуха в помещението, където е цветето трябва да бъде най-малко 15 градуса.

3. През лятото е по-добре да го преместите на балкон или тераса, защото се нуждае от въздух. И не забравяйте да го пръскате с вода всеки ден.

4. Коледният кактус е от онези капризни растения, за които не трябва да се безпокоите по време на образуването на пъпки: можете да местите цветето от място на място, а дори и да завъртате саксията на растението.

5. С настъпването на пролетта, коледният кактус се нуждае от ежемесечно наторяване. Имайте предвид, че трябва да използвате половината от дозата, посочена в инструкциите. През лятото започва интензивен растеж на стъблата, така че трябва да торите цветето 2 пъти месечно. От септември спирайте торенето.

6. Излишната част от стъблата не я отрязвайте, а я приберете, придавайки на растението красива форма. По този начин растенията имат атрактивен външен вид и цъфтят изобилно.

7. Пресаждайте коледния кактус края на февруари, когато окончателно спира да цъфти. Важен момент: Младите растения се пресаждат ежегодно, а възрастните – на всеки 5 години.

Дренажният слой трябва да запълва саксията с една трета. Подходящи са почвите, продавани по магазините, както и домашната пръст: смесете една част пясък и две части листна пръст, за дезинфекция добавете стрити въглища. За добра пропускливост на водата, добавете глина. От началото на декември цветето трябва да бъде прехвърлено в добре осветена стая, но не под пряка лъчева светлина, и изобилно да се напояват.

Вижте още: Отглеждане на джинджифил у дома! Много е просто!

Когато коледничето цъфне, постепенно може да намалите поливането, да го поставите на хладно място, където цветето ще остане до края на март. В края на март растението започва вегетативен период, така че го поставете на обичайното му място и следвайте нашите съвети.