НАЧАЛО ЗДРАВЕ Разберете симптомите на рак, които най-вероятно игнорирате!

Разберете симптомите на рак, които най-вероятно игнорирате!

0
Разберете симптомите на рак, които най-вероятно игнорирате!
Разберете симптомите на рак, които най-вероятно игнорирате!

Бъдете внимателни към симптомите на рак!

Ракът е ужасна инфекция, която може по всяко време да удари всеки. Благодарение на постиженията на съвременните фармацевтични продукти, много видове болести могат да бъдат излекувани, ако бъдат хванати навреме.

Ето някои симптоми, на които трябва да обърнете внимание:

Умора

Постоянната умора, която не преминава дори след почивка, може да бъде един от признаците за рак, като левкемия. Други, възможни варианти са рак на дебелото черво или рак на стомаха, които могат да причинят вътрешно кървене и усещане за слабост.

Треска

В случай, че онкологично заболяване засяга тялото ви, треската може да бъде един от признаците. Болести като левкемия и лимфома често са придружени от треска при пациента. Но треската може да се появи и като защитна реакция, ако попадне вирус в организма ви.

Продължителна загуба на тегло

Един от основните признаци на рак може да бъде загубата на тегло до 10 кг или повече, без да сте коригирали храненето или физическите си упражнения. Това може да бъде симптом за рак на панкреаса, стомаха, хранопровода или белия дроб.

Дрезгавост

Други симптоми, които се проявяват в гърлото, са дрезгавост и сухота. Първият може да бъде индикатор за злокачествено заболяване на белия дроб, а вторият показва, че нещо не е наред в ларинкса или щитовидната жлеза.

Подути крайници

Задържането на течности в крайниците ви може да бъде знак, че в организма ви има проблем. В случай, че краката или ръцете ви са подути, това може да означава, че имате заболяване на бъбреците, черния дроб или яйчниците.

Кожни проблеми

Кожата ви е наистина най-големият орган в тялото и може да бъде отличен индикатор за това, което се случва във вас. Ако видите необичайни петна, пожълтяване, зачервяване, изтръпване или необичайно падане на косата говорете с експерт и се уверете, че всичко е наред.

Рани и синини

Друг кожен проблем, който може да е знак за опасни клетки, са раните и синините по кожата, които не се възстановяват. Ракът на устата е особено разпространен при пушачи или хора, които злоупотребяват с алкохол.

Във всички случаи трябва да ви види специалист, ако имате трайно не заздравени рани.

Левкоплакия

Левкоплакията представлява бели петна в устата (или по езика) и е знак за нарушена тъкан.

В по-голямата си част се среща при хора, които пушат цигари или редовно дъвчат тютюн. Тези бели плаки са симптом за заболяване на устната кухина, така че ако случайно ги видите, се обадете на специалист (и се опитайте да откажете пушенето).

Бенки

Знаем, че всички бенки или петна, които променят външния си вид, е необходимо да се видят от специалист възможно най-скоро. Ако видите, че една бенка (дори тази, която знаете, че имате отдавна) има промяна във формата или цвета си, това може да е знак за меланом.

За щастие, меланомът (тумор на кожата) е лечим, ако се диагностицира в ранен стадий – така че не се плашете, а се консултирайте с лекар!

Постоянна болка

Ако имате хронична болка, която няма обяснение, това може да означава, че тялото ви е в опасност. Обикновено болката при злокачествени образувания, се свързва с разпространението на инфекция (метастази).

Промени в ходенето до тоалетна

Друг шокиращ индикатор, че нещо не е наред, е промяна във вашите изпражнения.

Запекът и ленивите черва могат да са признаци за рак на дебелото черво, а болката по време на уриниране, кръвта в урината или промените в честотата на уриниране, могат да бъдат признаци за тумор на пикочния мехур или заболяване на простатата.

Вижте още: Излекувайте псориазис, като използвате куркума!

Гадене

Гаденето предизвиква безпокойство, ако е свързано с различни вредни ефекти. То може да е признак за рак на яйчниците, както и рак на панкреаса.

Новообразувания и нередности

“Първият знак” за пациенти с тумор на гърдата е удебеляване на кожата на гърдите.

Други новообразувания, които показват опасност, са в яйчниците и лимфните възли, но причиняващите рак образувания могат хипотетично да се появят по всички “тънки тъкани.”

Ако се сблъскате с някоя от тези нежелани реакции, опитайте да разговаряте с вашия лекар. Значителен брой от тези симптоми могат да бъдат характерни за различни заболявания. Никой не може да ви диагностицира без изследване, но идеалният подход за борба с рака е да го откриете възможно най-скоро!